Избрани Новини

Стрелецът от летището във Флорида си загубил ума след служба в Ирак

Не е изключен и тероризъм

Заподозреният за стрелбата на летището във Форт Лодърдейл, при която загинаха петима души, имал психични проблеми. Той е ветеран, който е служил една година в Ирак и по-късно бил освободен от военна служба заради незадоволително изпълнение. Това съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на информация от официални лица.

Припомняме, че стрелецът е задържан. Освен жертвите, имаше и ранени. Стрелбата се е разразила в залата за приемане на багажа.

Членове на семейството на 26-годишния стрелец Естебан Сантяго заявиха пред журналисти, че той е загубил ума си след службата. Напоследък получил лечение след редица инциденти. При един от тях през лятото, Сантяго неочаквано се обърнал към офиса на ФБР близо до дома му в Анкъридж, Аляска, и заявил, че в главата си чува гласове, които му казвали да се присъедини към "Ислямска държава".

 Той бил изпратен в Ирак през 2010 г. със 130-ти инженерен батальон. По-късно, през ноември 2014 г., се присъединил към националната гвардия на Аляска като военен резервист. Бил отстранен през август 2016 година.

Когато бил арестуван, Естебан Сантяго носел военна си карта.

Членовете на семейството разказаха, че Сантяго е роден в Ню Джърси, но се преместил с родителите си в Пуерто Рико, когато бил двегодишен. След завръщането си от Ирак, се преместил в Аляска. На няколко пъти бил хоспитализиран или получавал лечение за психически проблеми.

"Нещо се случи с него. Изглеждаше, че си е загубил ума", сподели леля му. Той твърдял че вижда неща, така че отишъл в болница.

Чичо му твърди, че когато Сантяго се е върнал от Ирак, не се е чувствал много добре.

 Мотивът за стрелбата остава неясен. Изглежда, че стрелецът е действал сам, съобщава ABC News. След стрелбата летището бе затворено за пристигащи и заминаващи полети. Дейностите по товарните и общата авиация (частни малки самолети, корпоративни самолети) бяха възстановени в полунощ. Търговските полети ще бъдат възстановени днес.

"Не изключваме тероризъм", заяви на пресконференция специален агент от ФБР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов