Избрани Новини

На съд за вещно укривателство с цел имотна облага

За този вид престъпление законът предвижда наказание "Лишаване от свобода“ от една до шест години

Районна прокуратура – Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д. Първанова за извършено от нея престъпление по чл. 215, ал. 1 Наказателния кодекс.

Обвиняемата Първанова, заедно със съпруга си Е. Първанов, се занимават с отглеждане на животни и производство на храна за тях. Във връзка с тази дейност им била необходима земеделска техника, в това число и трактори.

На 18.12.2014 г. от дружество „Агробулдин“ ЕООД, занимаващо се със земеделие, бил противозаконно отнет трактор марка „John Deer 6140 R“ на стойност 110 508 лв. В РУП – гр. Елин Пелин било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Междувременно в органите на РУ на МВР в гр. Сандански постъпила информация, че противозаконно отнетия трактор се укрива от обвиняемата Първанова и съпругът й в района на гр. Сандански. В тази връзка от полицейските служители били предприети действия за откриването на селскостопанската машина.

През юли 2015 г. тракторът бил последвателно транспортиран от гарата в гр. Сандански до фермата на обвиняемата в с. Лешница, а след това в наетото специално за целта хале на бившата консервна фабрика в града с цел негово укриване.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ на МВР Сандански било установено местонахождението на машината, както и самоличността на лицата, свързани със случая.

Полицейският служител, извършващ проверката, призовал обвиняемата Първанова, която обяснила, че откритият в халето трактор е внесен на 16.07.2015 г. от Америка, като представила митническа декларация за внос.

В тази връзка от Агенция „Митници“ бил изискан пълния комплект документи по вноса, като било установено, че стоките - предмет на вноса, са били огледани и оценени от вещо лице на Митница Кулата с цел установяване дължимите мита и данъци. При извършения от него оглед на стоките в контейнера той установил наличие на останки от изгорял трактор, както и лек автомобил. Напълно унищожени били електрическата система на трактора, гумите, седалките, стъклата, както и двигателят, от който останала само металната част. Вещото лице не открило номер на рама и двигател, тъй като това било невъзможно предвид състоянието, в което се намирала вещта.

След изготвяне на оценката и плащане на дължимите мита и такси контейнерът бил освободен от митницата и транспортиран до жп гара в с.Дамяница. При пристигането му на гарата била и Първанова, която лично присъствала при разтоварването на стоките, намиращи се в него, а именно лек автомобил „Ауди“ и обгорели части от трактор. Обвиняемата лично видяла какво точно било внесено от Америка.

В хода на досъдебното производство била извършена трасологична експертиза на трактора, която установила наличие на интервенции по заличаване на оригиналния номер на рама с шлайф и набиването на друг. При извършената софтуерна проверка на бордови компютър, инсталиран на трактора от производителя, на дисплея се изписали реалните номера на рамата и двигателя на машината.

Обвинението срещу Първанова е за вещно укривателство с цел имотна облага. Тя предполагала, че тракторът е придобит чрез престъпление, но въпреки това го държала в място, неизвестно както за неговия собственик, така и за компетентните държавни органи. За този вид престъпление законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов