Избрани Новини

Ритуалът по ваденето на кръста ще се извърши до "Моста на влюбените"

Мисия

06-01-2017, 10:28

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

757 души в община Благоевград носят името Йордан

Литийно шествие ще има в Сандански

След това ще осветят бойно знаме

По традиция ритуалът по хвърляне на кръста за здраве на Богоявление в Благоевград ще се извърши в близост до „Моста на влюбените“ в Благоевград от 10.30 часа. Десетки смели мъже ще се пуснат в студените води, да извадят Христовия кръст, за да бъде тяхната година здрава и успешна. Тържественият ден за пореден път ще бъде белязан от събития, носещи вярата, българското и историята. Непосредствено след като бъде изваден Богоявленският кръст, на площад „Македония“ ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 в Благоевград.

Богоявление се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно. Народа нарича празниците Богоявление и Йордановден по общо име „Водици“, заради връзката им към вода.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

През 2016 година Богоявленският кръст бе изваден от 21- годишния студент Йордан Богоев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов