Избрани Новини

Кремълски балет гледаме в Банско (видео)

В планинския град ще се проведе Третият международен балетен фестивал "Банско 2017 г.”

От 5 до 10 sнуари 2017 година, под патронажа на кмета Георги Икономов, в планинския град ще се проведе Третият международен балетен фестивал „Банско 2017 г.” Три завладяващи балетни спектакли ще бъдат представени от балета на Държавна опера – Варна.

На 8 и 10 януари на сцената на читалище „Никола Й. Вапцаров”,  ще бъде представен „Дон Кихот” със специалното участие на Егор Мотузов, премиер солист на Кремълския балет. Балетът е по музика на Лудвиг Минкус, хореографията е на Сергей Бобров, художник е Кристина Фьодорова.           
От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега „Дон Кихот“ е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей.   Постановката е плод на сътрудничеството с Държавния театър за опера и балет в Красноярск. За това допринася хореографът Сергей Бобров.

На 9.01.2017г. в Банско ще се играе „Жизел“. Прочутият балет е в хореографска интерпретация на Сергей Бобров, з.а. на Русия. Романтичната любов на Жизел и Алберт преодолява границата между живота и смъртта. Варненските балетни артисти ще пресъздадат този вечен сюжет под ръководството на асистент-хореографите Олеся Алдонина, Демид Зиков и репетитора на Болшой театър Сергей Антонов с красота и изящество, присъщи на голямото балетно изкуство. Със специалното участие на Саори Коике и Егор Мотузов, солисти на Кремълския балет. Балет по музика на Адолф Адам.

Пети и шести януари са дните, в които зрителите ще имат възможността да се насладят на „Лешникотрошачката” със специалното участие на  Саори Коике, прима балерина на Кремълския балет. Един балет-приказка в две действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, музика на Пьотър Чайковски по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман.

Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.

Начален час на спектаклите – 18:00 часа. Билети се продават в Посетителския информационен център и в читалище „Никола Вапцаров” – Банско.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)