Избрани Новини

Вземат мерки в областта във връзка с птичия грип

Животът

04-01-2017, 15:41

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създаден е Национален щаб за справяне с проблема, в региона няма регистрирани случаи

В изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 29 декември 2016 година за незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в България днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник областния управител проф. д-р Любомира Попова. На нея присъстваха д-р Цанко Стефанов – главен експерт, Областна администрация Велико Търново, д-р Станимир Спасов – ОДБХ Велико  Търново, д-р Христина Макариева – РЗИ Велико Търново, д-р Румен Караколев – НИВМИ – ИРЛ В. Търново, Теодора Стефанова – РИОСВ Велико Търново, инж. Светла Зарева – РДГ Велико Търново, Кирил Бояджиев – ЛРД Сокол 1884 Велико Търново, Боян Бартолов – ОД МВР – Велико Търново, Тодор Тодоров - ОД „Земеделие” Велико Търново,  Красимира Ганева  – РД ПБЗН Велико Търново, Емил Георгиев – ИАРА, Росица Мъстева – ТДНС – Велико Търново, Росен Рашков – ТДНС – Велико Търново. 
Д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с проблема, изразяващ се в констатирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на страната. Огнища на болестта на територията на България са открити в областите Видин, Враца, Пловдив и Пазарджик, като преди това са констатирани огнища на територията на цяла Европа. Създаден е Национален щаб за справяне с проблема. Тъй като на територията на област Велико Търново все още не е констатиран случай, следва да се предотвратяват контактите между диви и домашни птици, като се обръща особено внимание на водоплаващите птици. Необходимо е при забелязване на масова смъртност при дивите птици, незабавно да бъде уведомена Областната дирекция по безопасност на храните, както и Областната комисия.
Комисията също реши да се свикат до края на тази седмица заседания на общинските комисии по епизоотични ситуации, за да бъдат взети мерки за изпълнение на заповедта  на Министъра на земеделието и храните. Отговорните органи трябва да поддържат и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов