Избрани Новини

Осъдиха театър за нарушено авторско право

Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград трябва да плати обезщетение на Христина С.

Драматичен театър „Никола Вапцаров" в Благоевград нарушил авторско право. Това решиха магистратите. Културният институт трябва да плати обезщетение на Христина С., тъй като използвал нейна сценография за детски спектакъл, представен на благоевградската публика, но без да я посочи като автор. Дори в културния афиш било посочено, че сценографията е дело на Георги Славков.

Въпросната детска пиеса е поставена на сцена за първи път през 2003 година. Миналата година обаче авторската сценография с внесени изменения в костюмите и декора, без съгласуване с Христина С. и без нейно знание и разрешение, е била използвана в спектакъла с ново име „Приказка за снежинката със синьото носле", като за автор е посочен Георги Славков.
По този начин театърът нарушил неимуществените права на Христина С. – на признаване на нейното авторство върху създадената от нея сценография.

След като узнала за поставения с нейна сценография спектакъл под друго име, тя преживяла негативни емоции – огорчение, тревога и обида от нарушаването на правото й като автор.

Предявила съдебен иск за 2500 лева, сумата е неполучено авторско възнаграждение за използване на сценография ведно със законната лихва върху тази сума, както и иска от 1500 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Експертизата на вещо лице установила, че наистина има нарушено авторско право. Христина С. е останала огорчена и разочарована от факта, че нейното авторско произведение се използва от благоевградския театър без разрешението й. Тя се притеснила, че това ще повлияе негативно на доброто й име сред творческите среди.

Окръжен съд-Благоевград реши, че са настъпили и имуществени вреди за нея и осъди благоевградския театър да й изплати 2500 лева. Театралите са задължени да спрат използването на посоченото произведение и името на Георги Славков като автор в интернет страницата на театъра и във всички други печатни и електронни материали. Решението подлежи на обжалване в законовия срок, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов