Избрани Новини

По-ниска такса смет за бизнеса в Сапарева баня

Длъжниците към хазната са доста, сред тях има и общински съветници

Таксата смет за фирмите и бизнеса в Сапарева баня за 2017 е намалена от 9,5 на 7 промила, реши общинският съвет по предложение на кмета на курорта Калин Гелев в последните работни дни преди празниците, информира kmeta.bg. От администрацията смятат, че така повече фирми и юридически лица ще я плащат.

През 2016 год. така наречените недобори, длъжниците към хазната, са доста, сред тях има и общински съветници. Финансист номер 1 на общината до началото на новия мандат Калинка Андреева например дължала над 2 хиляди лева от налог за боклука за семейната къща за гости „Андрееви“. Действащ съветник буквално последния работен ден на годината внесъл 150 лева такса. Един от хотелите дължи близо 5 хиляди лева. Друг хотел, собственост на руски бизнесмен, е погасил над 70 000 лв. от дължимите общо над 120 000 лв. Платил е и такса с изтекла давност за 2 години.

Над 70 са къщите за гости в курорта, не всички са коректни и изрядни в плащането на туристическия данък и таксата смет, коментира кметът на общината Калин Гелев. От общината не крият, че къщите за гости имат доста посещения, постоянно пускат оферти по интернет, а не декларират нощувките. Тази година бизнесът е имал амнистия заради световното първенство по планинско бягане, на което, както Kmeta.bg писа , Сапарева баня беше домакин. Догодина обаче ще има санкции за неплащащите таксите си към хазната, обяви Гелев.

Изпълнението на местните приходи за общината в Сапарева баня до 30 декември 2016 г. е около 80% от 1 милион и 800 хиляди лева по план. За догодина общината залага 3 милиона и 319 хиляди лева постъпления от местни приходи и затова контролът ще е безмилостен.

В миньорския Бобов дол пък правят обратното на управата в Сапарева баня. Там е възможно е да има увеличение за собствениците на имоти с висока данъчна оценка. По-висока такса смет ще плащат със сигурност фирмите на територията на община Бобов дол, след като е приет налог от 15 промила върху данъчната оценка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов