Избрани Новини

Пиратки и фойерверки - шокиращи факти!

Радост за едни и същински ад за други

Природозащитници алармират, че пукотевиците по Коледа и Нова година са особено опасни за дивите животни. Те са носители на огромен стрес и за домашните любимци. Всеки, който има животинка вкъщи знае, че по Нова година, пухкавите представители на животинския свят се чудят къде да се скрият от силната шумотевица.

От организацията "Дивите животни" набелязаха някои от най-вредните ефекти за животните, причинени от новогодишните фойерверки.

Фойерверките и пиратките предизвикват както у домашните, така и у дивите животни:

- Много голям стрес.

- Пристъпи на безпокойство и паника.

- Много домашни животни в стремежа си да избягат от ужаса се губят по време на разходка.

- В паниката си и дивите и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик. - Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.

- Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.

- Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.

- Риби и водолюбиви птици умират от поглъщане на остатъци от заря и пиратки паднали във водата.

- Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса. Дневно активните птици, които спят нощем, изпадат в паника от гърмежите и се разлитат на всички посоки, без да виждат в тъмното. В резултат на това се блъскат в предмети от заобикалящата ги среда – коли, сгради или една в друга.

Екозащитниците критикуват и използването на пиратки през топлите месеци, особено през май, когато вече е започнал размножителният сезон - дивите животни формират брачни двойки и подготвят местата за отглеждане на своите малки, а шумовете и странните светлини в небето могат да нарушат този процес. 

Миналата година снимки на животни и птици, обгорели от избухнали в близост пиратки, шокираха мрежата. За да няма такива инциденти и тази година природозащитниците съветват хората да не превръщат небето в димна завеса и да се въздържат от използването на опасни пиротехнически средства.
Източник: БГНЕС



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов