Избрани Новини

Банско не успява да си събере данъците от чужденци

Не могат да открият адресите им във Великобритания, за да получат съобщения за дължимите налози

От Община Банско трудно събират данъците от англичаните, които имат апартаменти в курорта, информира БНТ. Причината е, че понякога не могат да открият адресите им във Великобритания, за да си получат съобщенията за дължимите налози.

Около 6000 англичани притежават имоти в Банско. От отдела по приходи в общината използват британските пощенски служби, за да им изпратят съобщения за дължимите данъци. Понякога обаче собствениците са сменили адресите си и така писмото не може да достигне до тях.

Георги Икономов - кмет на Банско: Не са големи задълженията, защото те притежават апартамент, на който апартамент данъкът годишно е не повече от 60-70 лева, но когато се натрупа за 7-8 години, когато се сложи и лихвата.

Голяма част от англичаните пък разчитат на фирмите, които управляват комплексите, в които се намират апартаментите, да плащат данъците им.

Георги Икономов - кмет на Банско: Не знам поради каква причина - дали е недоглеждане в договорите или пък недобросъвестност от фирмата управител, но не се внасят тези данъци. Но е практика, че когато те си получат съобщението за дължимия данък те моментално си го внасят.

От Британското консулство в България предлагат решение на проблема как собствениците на апартаменти да бъдат откривани.

Теодора Манева - вицеконсул в Британското консулство в България: Ние предложихме един сайт, който го има официално във Великобритания, който е достъпен за абсолютно всеки човек, където могат да се открият адреси на британски граждани, дори и те да са сменили адреса си. По телефонен номер те също могат да бъдат открити.

Друг проблем, който Община Банско среща с пребиваването на англичаните в курорта, е нерегламентираното използване на туристически обекти от тяхна страна. Много често чужденците наемат къщи, които след това отдават под наем, без обаче да са уведомили общината за това и без да плащат данък.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)