Избрани Новини

Расте ролята на доброволците в кризисни ситуации в Благоевградско

През тази година те са участвали в гасенето на 12 пожара, като 9 от тях са потушили сами

Нараства ролята на доброволните формирования в борбата с пожари и бедствия на територията на Благоевградска област, информира БНТ. През тази година те са участвали в гасенето на 12 пожара, като 9 от тях са потушили сами. Все още няма формирование само в една от 14-те общини в областта – Кресна.

Георги Пармаков - директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград:
"Към момента има регистрирани 13 доброволни формирования със 158 човека членска маса."

Според областния управител Бисер Михайлов засега доброволните формирования на територията на областта се справят много добре. "Над 1/5 от ситуациите, с които сме се сблъсквали на територията на страната, е с участието на доброволци от област Благоевград."

Най-добри резултати в областта отчитат доброволците от община Сатовча. Те са участвали в гасенето на 10 пожари през годината, като от тях сами са потушили 9.

Според Георги Пармаков "За в бъдеще ще се разчита много, тъй като такива доброволни формирования трябва да бъдат създадени вече в по-малките и отдалечени от районните центрове общини и населени места."
В страната има 187 доброволни формирования, каза Ренета Бибова от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита а населението”. По думите й броят на доброволците през последните годни нараства. Докато през 2012-а, когато започват да се сформират тези формирования, в тях е имало 570 човека, сега са пет пъти повече.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов