Избрани Новини

Собственикът на Булмаркет: Най-вероятно взривът е предизвикан от удар

Трябва да се изчакат докладите от специалистите

В интервю за 24 часа, собственикът на фирма "Булмаркет" коментира инцидента с дерайлиралите вагони в Хитрино.

Станко Станков обяви, че Булмаркет има готовност да източи газа от дерайлиралите цистерни. Той е разпитан от следователи, както и машинистите , които са управлявали композицията. В интервю пред журналисти министърът на транспорта в оставка Петър Московски обяви, че постови стрелочник е видял искри от локомотива, а машинистът е казал, че се е скъсала композицията по средата.

Собственикът на Булмаркет информира, че фирмата вече е изтеглила предната и задна част на композицията а средната част е дерайлирала, като от 26 цистерни, 17 са изтеглени.

"Ние имаме готовност да организираме източването на дерайлиралите цистерни. Чакаме сигнал от пожарникарите и сме готови да изпратим камиони (автоцистерни - б.а.), на които да претоварим", обяви Стайко Стайков.

Във връзка с коментара на председателят на транспортната комисия в парламента Нестимир Ананиев, който разви три теоритични версии за взрива - превишена скорост, нередности при съчленяване на композицията и при техническото състояние на цистерните, Стайков сподели, че са възможни и други версии. "На този прелез до момента са станали 4 инцидента и е възможно да има злоумишлено въздействие. Да избухне цистерна с такъв продукт - това не става. Ако има изтичане, то ще гори с дни, но няма да избухне. Освен това ламарината е яка, дебела, при средносилен удар няма да се случи нищо."

Според собственикът на Булмаркет най-вероятната причина за взрива е от удар, но мястото трябва да се огледа от специалисти тъй, като ударната вълна не е насочена към влака, а встрани, към населеното място. "Ако взривилата се цистерна се удари в предната, в стълб, желязо и се разбие обшивката и, избухването би трябвало да е в посока на влака, а то пораженията са встрани, към населеното място. Но трябва да се изчакат докладите на специалистите", коментира Стайко Стайков.

Пълното интервю можете да видите тук.

Припомняме, че при взрива в Хитрино загинаха 5 човека, 29 са настанени в болница, някои от които с опасност за живота. В момента там тече пълна евакуация на населението, поради предстоящо претоварване на опасните вещества от дерайлиралите цистерни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов