Избрани Новини

6-вековни чинари в Гърмен стават Музей на открито

Ротарианците в Гоце Делчев на бала днес ще набират средства за проекта

Двата 600-годишни чинара в квартал „Заграде” в село Гърмен ще бъдат превърнати в Музей на открито kmeta.bg. Инициативата е на Ротари клуб-Гоце Делчев, чиято благородна кауза на бала на 10 декември тази година ще е за набиране на средства за осъществяването на проекта. „Това са уникални дървета. Не е случайно, че чинарът спечели първо място в конкурса „Дърво на годината” в България и второ място в класацията за европейско дърво на годината. Мястото е сред най-големите забележителности на община Гърмен.

Заради дърветата, които са на възраст над 600 години, насам идват много наши и чужди туристи”, заяви президентът на ротарианците Стоян Стругов, който е директор на училището в Гърмен. Той и останалите членове на клуба ще финансират изготвянето и реализирането на проект, с който районът около дърветата ще стане Музей на открито. Предвижда се изграждането на парапет, беседка, пейки, засаждането на цветя и друга зеленина. Целта е да стане туристическа атракция мястото, където са вековните чинари. „За нас чинарите са уникални. Те са свидетели на историята ни още преди падането ни под турско робство, на борбата ни за освобождение. Затова решихме те да са нашата благотворителна кауза”, обясни Стоян Стругов.     

Двата чинара, наричани още Заградски чинари, са обявени за защитени през 1968 г. заради възрастта, размерите и изключителната си красота.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов