Избрани Новини

Правят екопътека край Скакавишкия водопад

Ще бъде подобрен и пътят, който води до природния феномен

Одобрен е проект за изграждане на екопътека край третия по височина /72м/ водопад в България -Скакавишкия, каза кметът на с.Полска Скакавица Емил Димитров, цитиран от kmeta.bg. От общината в Кюстендил коментирали пред него, че ще бъде подобрен и пътят, който води до феномена. Ще бъде направено почистване на обраслите с храсталак пасажи от двете страни.

„От години не са рязани храстите. Самият водопад се вижда едва около 20%, останалото е скрито от клони. Екопътеката дано обаче да не обхване и не унищожи ценни видове край водопада“, казва природозащитникът от Кюстендил и бивш общински съветник инж.Севделин Атанасов. Кметът на селото Емил Димитров все още не знае какво ще и финансирането на проекта, но увери, че процедурите са вече до избор на фирма изпълнител. Екипътеката ще е дължа около 500 м., казват информирани.

И при ниските /до -10 градуса/ температури последните нощи Скакавишкият водопад не е замръзнал, казаха туристи. Причината е, че водата е карстова и трудно замръзва. При по-ниски температури обаче водопадът се оковава в лед и се декорира с огромни висулки, които го правят още по-атрактивен, казаха посещаващи зимно време Земенския пролом туристи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов