Избрани Новини

Благоевград бе домакин на обществено обсъждане за Лот 3.2 на АМ "Струма“

То беше с участието на министър Лиляна Павлова

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взеха участие в обществено обсъждане на резултатите от проведено регионално и национално изследване на нагласите и очакванията на обществото по отношение на вариантите за преминаване на най-критичния участък от АМ Струма- Кресненското дефиле или Лот  3.2.

По време на срещата бяха изнесени данните от направено обширно и представително  социологическо проучване. Резултатите  сочат, че най-голяма част от анкетираните предпочитат варианта, предвиждащ изграждане на нов път с две ленти за движение в едната посока, източно от дефилето, както и запазване и използване на съществуващия път за движение - в другата посока.  Част от анкетираните подкрепят идеята за изграждане на нов път с 2 платна, всяко от които с по две ленти за движение и дължина 24 км., източно от дефилето. Третият вариант, който част от участвалите в проучването са подкрепили, е удвояване на съществуващия път. Има и още един вариант за изграждането на един голям тунел, който да бъде дълъг 15,4 км. По време на дискусията стана ясно, че изграждането на АМ „Струма“ ще бъде съобразено както с обществените нагласи, така и с екологичните изисквания.Министър Павлова, заяви, че изграждането на ЛОТ 3.2 от АМ „Струма“ вероятно ще стартира през 2017 година. „Европейското  финансиране е налично. Ние имаме готовност с проекта, сега въпрос на воля както на администрацията, така и на политическата воля, този проект да получи възможността да се реализира на практика“, каза министър Павлова.

Тя обясни, че участъкът на АМ „Струма“ при Кресненското дефиле ще има огромен принос и за местното население, защото предпочитаният вариант от населението и от правителството, предвижда достатъчно пътни връзки и всички необходими съоръжения да бъде осигурен достъп до населените места, а в същото време безконфликтното преминаване на МПС, както и гаранция за поминъка на хората. В срещата взеха участие експерти, еколози, депутати, инженери, представители на НПО и заинтересовани граждани.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)