Арбен Мименов: Цената на дребнолистния тютюн трябва да е над 10 лева

С месец по-рано е започнала изкупната кампания на тютюна заради по-слабата реколта

С месец по-рано е започнала изкупната кампания  на тютюна заради по-слабата реколта, информира БНР. Макар че изкупните цени са по-високи от миналогодишните, производителите не са доволни.
Над половината от произведения в гоцеделчевско тютюн е предаден на търговските дружества.  По закон плащането трябва да бъде направено до 15 дни след това.  Тъй като произведените количества са с високо качество, но с 30-40 процента по-малко,  браншът  не е доволен от цените. "В началото започна цената около 7- 7.20 лева, но това е на дребнолистния тютюн и там ако цената е под 10 лева, то хората са напълно ощетени",  обясни председателят на Сдрежението на производителите на дребнолистни тютюни Арбен Мименов.
Цената от 5.80 до 6 лева на сорта "Крумовград" също е ниска, твърди Мименов, според който тя не трябва да пада под 7 лева. Той е категоричен, че ако хората временно спрат да предават тютюна, то след седмица цената ще скочи, но това е почти невъзможно. "Общините са няколко, селата са много, хората са без пари и много вересии - те толкова са патили през годините, че се опасяват или да спре кампанията, или да започнат цените да слизат надолу",   допълни председателят на сдрежението.


Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"