Избрани Новини

Кръводарителската кампания на УМБАЛ Русе е от 1 до 23.12.

Новините

30-11-2016, 15:05

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Милена Славова сгрява русенци в новогодишната нощ на площада

Включват се Университетът, ОД МВР Русе, Областна управа и Асен Блатечки преди представлението си

Кампания за кръводаряване„Кръвта не е за продан, тя е подарък“ започва УМБАЛ Русе. Тя ще е  от 1 до 23 декември.Партньори са БЧК и Русенският университет.  Кампанията е под наслов „Кръвта не е за продан, тя е подарък“ и цели да активизира хората да дарят доброволно кръв. Д-р Новаков призова хората, на които се налага да търсят кръв за свой близък да не изпадат в паника, защото реално болницата разполага с кръв, с която да се помогне на съответния човек. Нужна е кръв, която да попълни банката, за да не се изпада в критични ситуации. Затова хората трябва да знаят, че имат време и могат да потърсят свои близки, а не да купуват кръв.

Ръководството на болницата направи пункт за кръводаряване във фоайето на хирургичния блок, на мястото на бившата аптека. Всеки работен ден до 23 декември, от 12.30 до 16 ч. там ще може да се дари кръв.

Утре в кампанията се включва ОД  МВР Русе. На 5, 6 и 7 декември е акцията в университета, която ще се проведе от 8.30 до 14 ч., в зала 2.202 в корпус 2 на висшето училище. На 14 декември пункт се отваря в зала1 в Областна администрация.  На 7 декември към благородната кауза ще се присъедини и актьорът Асен Блатечки, който ще дари кръв в болницата няколко часа преди да играе на русенска сцена.

 

Основните изисквания към кръводарителите са да са здрави, да са навършили 18 години, да тежат минимум 50 кг. Преди кръводаряването се извършва преглед, човек трябва да е закусил, а самата процедура трае 10 минути. След това желаещият трябва да полежи още толкова и да приеме калорични напитки и храна. Количеството кръв, което се взема е около 400 мл., а следващото кръводаряване трябва да е минимум след 3 месеца, обясниха от болницата.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)