Избрани Новини

Горяла църква остава затворена за храмовия си празник

Въпреки усилната ремонтна дейност тя няма да отвори врати за посетители на Никулден

Миряните няма да могат да се помолят в горялата преди повече от 2 години църква „Свети Николай Чудотворец” в Мелник навръх храмовия й празник, пише kmeta.bg. Въпреки усилната ремонтна дейност в светата обител тя няма да отвори врати за посетители на Никулден.

Местните хора и гостите на курорта ще трябва да запалят свещ в някои от другите три храма, които работят. „Надяваме се, че до края на декември, най-късно през януари догодина ще е готова старинната църква. Тя горя в началото на юли 2014 г. заради късо съединение. Изпепелен бе иконостасът, съсипани бяха царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм. Искахме да приключим ремонта до Никулден, но не успяхме”, каза кметът на най-малкия ни град – Наско Петев.

Проблемът е, че все още не са готови иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, както и царските двери. Майсторите, които са изпратени от Неврокопска митрополия, не спират да се трудят, но се чакат още материали за довършването на иконостаса и царските двери. Всичко друго е направено. Има нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена.

„С помощта на дарители се справяме, работим за възстановяването на светата обител, няма по-важно от това един молитвен дом да е отворен за миряни”, казва отец Николай, който служи в Мелник. За него е тежко, че след пожара в храма не се е водила нито една служба. Вътре не е стъпвал крак нито на молещи се поклонници, нито на любопитни туристи. Някога тук е имало над 70 православни храма и манастира, а гостите сравнявали Мелник с Ерусалим.

„Амбицията ни е догодина пет църкви да посрещат миряни тук – сега с отворени врати са „Свети Антоний”, „Света Петка” и „Света Зона”, а в близко бъдеще ще заработят „Свети Николай Чудотворец” и „Свети свети Петър и Павел”, която е затворена повече от 30 години”, допълва Наско Петев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов