Избрани Новини

ПТП-тата в Русенско заради движение с несъобразена скорост и неспазване на предимство

Новините

23-11-2016, 17:01

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пиян шофьор обърна автомобила си на пътя Русе-Бяла

Наблюдава се увеличение на броя на пътнотранспортните произшествия и на тежко ранените

Днес, в Областна администрация Русе се проведе редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. То беше председателствано от Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе.

По време на заседанието, бяха разгледани предложения за актуализация на Областната стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата в област Русе 2012-2020: част аналитична, SWAT анализ и визуализация на целите на стратегията.

Според посочените данни за периода 2012 – 2015 г. основна причина за  пътнотранспортните произшествия е неспазването на Закона за движение по пътищата – движение с несъобразена скорост, движение с превишена скорост, неспазване на предимство и др. Голяма част от изказалите се членове на Комисията, акцентираха върху липсата на самоконтрол у водачите на пътни превозни средства.

Дискутиран  беше въпрос за контрол на движението по пътищата и неговата ефективност. Общо беше мнението, че осъществяваният контрол не води до очакваните резултати – повече дисциплинираност във водачите и по-малко пътнотранспортни произшествия и съответни последици от тях.

Отчетено беше, че в периода 2015 г. и по оперативни данни за 2016 г. се наблюдава увеличение на броя на пътнотранспортните произшествия и на тежко ранените граждани при пътнотранспортни произшествия, като същата е тенденцията на смъртните случаи.

Беше поставен въпроса за превенцията по отношение безопасността на пътя, особено за децата и необходимото взаимодействие между родителите и училищния персонал за приучаване на децата да се съобразяват с указанията по улиците и пътищата.

Посочена беше и необходимостта от законодателни промени за въвеждане на практики, осигуряващи максимална събираемост на наложените санкции за установени административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

Бяха приети отчет за изпълнение на Плана за 2016г. и Индикативна годишна програма за дейността на комисията за 2017 г.

Членовете на комисията изразиха мнение да бъде използван екип от РУ „Ангел Кънчев“ при изготвяне на анализите за причините и условията за пътнотранспортни произшествия, използвайки предоставените данни на ОД на МВР - Русе.

Прието беше решение да се препоръча на община Русе да засили административния контрол чрез компетентните си органи за изпълнение на отделни текстове от Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, свързани най-вече с паркирането на МПС по начин, създаващ предпоставка за пътнотраспортни произшествия.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)