Избрани Новини

Акад. Пламен Карталов е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2016 г.

Министър-председателят Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” на директора на Софийската опера и балет

Отличието беше присъдено на изтъкнатия оперен режисьор за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности.
„За мен е истинско удоволствие, че до имената на досегашните носители на тази изключително висока и престижна държавна награда днес нареждаме и името на акад. Пламен Карталов“, заяви на церемонията министърът на културата Вежди Рашидов и посочи, че името на директора на Софийската опера и балет е познато не само у нас, но и по целия свят. „От София до Токио, от Рим и Милано до Виена, от Москва до Рио де Жанейро, навсякъде името на акад. Карталов се споменава с изключително уважение, респект и признание. Неговият принос в развитието не само на българското, но и на световното оперно изкуство е всепризнат“, посочи министърът.


При приемането на наградата акад. Карталов изказа своята благодарност за връченото му отличие. „С огромно вълнение приемам този знак на признание“, заяви той като подчерта, че огромният копнеж в работата му винаги е бил страната ни да е разпознаваема в целия свят с най-добрите си постижения в сферата на културата. „Ще нося това високо признание с още по-голяма отговорност, защото това е името на Паисий Хилендарски – основоположникът на Българското възраждане, емисар и патриот. Ние се стремим да следим тези пътища на духовност и на развитие на нашата нация – вие, полициите и държавниците, и ние – хората на изкуството“, посочи акад. Пламен Карталов.


Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за 2015 г. бе световноизвестният български композитор акад. Васил Казанджиев. Останалите й лауреати през годините са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, чл.-кор. проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов