Избрани Новини

Фандъкова: За една година Музея за история на София има около 90 000 посетители

Силви Вартан дари 40 000 лева на столичния музей за история на София

Силви Вартан посети Музея за история на София. Тя е един персоналните дарителите, които са допринесли за експозицията от християнски икони и църковна утвърд.
Радваме се, че само за 1 година откакто е открит Музеят за историята на София има около 90 000 посетители. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си днес в Музея за история на София в присъствието на Силви Вартан и заместник-кметът на София по култура д-р Тодор Чобанов, директора на музея д-р Надежда Кирова.
Удоволствие е да посрещнем днес в София, не просто един любим човек, много голяма българка и талантлива артистка, но и един от най-големите персонални дарители на Музея за история на София - Силви Вартан. Г-жа Вартан дари 40 000 лева на столичния музей за история, с които успяхме да реставрираме няколко икони, църковна утвърд, от Кремиковския манастир „Свети Георги“, които посетителите на музея могат да разглеждат в зала „Силата на духа“. Това е много знаково дарение, коментира кметът Фандъкова.
Кметът на София благодари за дарението и посочи, че това не е първото и единственото дарение, което Вартан прави за София. Тя дарява много апаратура в болниците, включително и в общинската „Шейново“. Миналата година на откриването на музея г-жа Вартан не успя да присъства, защото имаше концерт във Франция.
Силви Вартан благодари и поздрави кметът Фандъкова за направеното в Музея за история на София. По думите й - за духа и вашата отдаденост на културата. Впечатлена съм от умелата работа на реставраторите, едно е да даряваш, друго е да видиш плодовете на своето дарение, посочи също Вартан.
В Музея за история на София освен постоянните експозиции са открити над 10 временни изложби и са организирани няколко детски школи. От 15 декември започват и коледните ателиета - вече стават традиция по такива празници да се изработват от хората картички и други материали. В момента временната изложба е посветена на дарителите и на подаръците, които София е получила и точно Силви Вартан заслужава да бъде уважена, посочи кметът Фандъкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)