Избрани Новини

Филмът "Синът" с поредна награда

Филмът на възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски” спечели голямата награда на фестивал в Котбус

Филмът „Синът” на Христо Симеонов получи голямата награда в късометражния конкурс на 26-ия филмов фестивал в Котбус, Германия.  През 2015 година лентата спечели голямата награда за най-добър късометражен филм на фестивала „Златна роза”. Режисьорът на филма Христо Симеонов е докторант в редовна форма на обучение,  завършил е бакалавърска и магистърска степен по Филмова и телевизионна режисура в класа на доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, Факултет по изкуства към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доц. Костадин Бонев е един от продуцентите на наградения филм. Другият продуцент – Магделена Илиева, е също възпитаник на ЮЗУ, следвала е и в престижния Нюйоркски университет и е един от продуцентите на наградените в различни международни фестивали филми - игралния „Урок", късометражния „Скок“ и др. Нейни късометражни филми като режисьор са били представяни и номинирани на различни  международни кинофестивали.

Филмът разказва за 11-годишно момче, което живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Фестивалът в Котбус съществува от 1991 г. и е смятан за най-важното събитие за източноевропейско кино. Тази година форумът посрещна 200 продукции от 45 страни, 20 000 посетители и 600 професионалисти от областта на киното.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)