Избрани Новини

Три години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Възпоменанията по този повод се състояха на 11 и 12 ноември в Гоце Делчев

На 16 ноември 2016 г. се навършиха три години от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил, съобщиха от Неврокопска епархия. Възпоменанията по този повод се състояха на 11 и 12 ноември 2016 г. На 11 ноември (петък), след вечерното богослужение, в „Дом на културата", гр. Гоце Делчев, камерен хор „Иван Спасов“ (гр. Пловдив) с диригент Гергана Люцканова-Петрова изнесе концерт в памет на Неврокопския митрополит Натанаил. Хорът е създаден през 1979 г. Многократно е участвал в престижни национални и международни фестивали и конкурси и е осъществил концертни турнета в почти цяла Европа. Залата бе изпълнена с гости, дошли от различни краища на страната и от съседна Гърция, както и много граждани от Неврокоп.

На 12 ноември (събота) в катедралния храм „Успение Богородично”, град Гоце Делчев (Неврокоп), бе отслужена заупокойна света Литургия и Панихида с участие на архиереи от БПЦ и Гръцката православна църква. Светата Литургия оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на Ксанти Пантелеймон. От страна на Гръцката православна църква служиха митрополитите на Козани – Павел, на Комотини – Пантелеймон, на Еласона – Харитон. От българска страна служиха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Драговитийският  епископ Даниил – викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, Браницкият епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архимандрит Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ, архимандрит Серафим (Зонгас) – протосингел на митрополията на Гревена (Гърция), архимандрит Максим – игумен на манастира "Св. Дионисий Олимпски" (Гърция), архимандрит Нектарий – игумен на манастира "Св. Богородица - Пещерна" край Кардица (Гърция), архимандрит Епифаний – игумен на Роженския манастир и понастоящем протосингел на Неврокопска епархия и други духовници от страната и от южната ни съседка. В богослужението взе участие и представител на подворието на Руската православна църква в София – йеромонах д-р Зотик.

След светата Литургия за Неврокопски митрополит Натанаил бе отслужена Панихида, а на гроба му – трисагий.

С кратко слово в памет на митрополит Натанаил към присъстващото духовенство и народ се обърна митрополитът на Ксанти Пантелеймон, който сподели свои лични спомени и изтъкна колко уважаван и обичан е бил блажено починалия митрополит Натанаил в съседна Гърция. „Той беше човек на любовта, която любов насочваше към всеки човек. Онзи, Който е Господар и на живота и на смъртта, призова покойния митрополит Натанаил на небето, за да бъде вече около небесния жертвеник и да бъде застъпник пред Бога за всички нас.” Той също подчерта важността на единството в Църквата, като каза: „Днес сме се събрали около Светия престол заедно с всички събратя архиереи от Поместните църкви и заедно с нашите братя свещеници засвидетелствахме единството на Нашата Църква, защото Православната Църква, макар да е разделена на отделни Поместни църкви и на митрополии, за да може по-лесно да бъде обгрижван вярващия народ, е Една, Свята и Съборна Църква, както е Един Нейният основател – Иисус Христос. Ние дойдохме днес, за да изразим своята братска любов към вашия духовен отец и пастиреначалник г-н Серафим. От името на всички представители на Гръцката православна църква бих желал да изразя братската ни любов, благодарност за възможността да бъдем не само заедно около св. трапеза, но също така да продължава братското ни общение и сътрудничество, като по този начин се осъществява единството на вярата ни. Обръщаме се към главния секретар на св. Синод на БПЦ високопреподобния отец Герасим и го молим да предаде нашите почитания и благодарности към Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.“

От своя страна митрополит Серафим благодари на всички духовници и миряни, дошли да почетат паметта на Дядо Натанаил, с което се засвидетелства единството на Църквата, както и голямата любов, която носи всеки присъстващ към обичния и приснопаметен Неврокопски митрополит. Негово Високопреосвещенство изрази своята благодарност към кмета на град Гоце Делчев  Владимир Москов, както и на председателя на Общинския съвет и на всички членове на ОС, за приетото с пълно единодушие решение един от централните градски площади да бъде именуван на Неврокопския митрополит Натанаил.

Мнозина от присъстващите споделиха, че животът, делото и примерът на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил са живи и незабравими в тяхното съзнание.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)