Избрани Новини

Слаба реколта от ябълки в Кюстендилско

Около 50% по-слаба е реколтата, сравнена с предходната от 2015 година

200-300 килограма от декар са добивите в ябълкобера в Кюстендилско тази есен, казаха от Института по земеделие в областния град, информира kmeta.bg. Около 50% по-слаба е реколтата, сравнена с предходната от 2015 год., отбеляза шефът на научното звено проф. Димитър Домозетов.

Има райони като община Невестино, например, където регистрират нулева година в ябълкобера, коментира един от водещите аграрспециалисти за региона агрономът Кирил Димитров, шеф на кооперацията в с.Панчарево. Той гледа 10-декарова ябълкова градина и не е набрал и „грам“, всичко измръзнало при студовете през нощта на 27 срещу 28 април т.г. В по-високите часта от района обаче имало сравнително добри добиви – до 1 тон от декар, казаха живеещи в кюстендилския кв."Върташево".

Десетки земеделски производители от областта са подали молба за обезщетения заради нулевата година при ябълките до съответните институции. Засега няма отговор от земеделското министерство дали и в какъв размер ще са обезщетенията за пораженията по ябълковите масиви в региона. Институтът по земеделие ще получи обезщетения от застраховки на реколтата, казаха информирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов