Избрани Новини

Формированието за ядрена, химическа и биологическа защита и екология отвори врати

Животът

17-11-2016, 15:56

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ученици от Горна Оряховица разгледаха специфичната военна техника

С демонстрация на военна техника посрещна празника на Сухопътните войски и 131 г. от Сръбско-българската война Военно формирование 22 790 в Горна Оряховица, съобщава regnews.net. Днес Формированието за ядрена, химическа и биологическа защита и екология организира Ден на отворените врати. От възможността да се запознаят с въоръжението и техниката, които се използват в Българската армия, се възползваха ученици от Горна Оряховица. Техниката бе показана визуално и в действие, а учениците видяха как военните изпълняват задачите си в реални условия. 
Авторазливна станция за обеззаразяване на техника и местности, душово-дизенфекционен автомобил за обеззаразяване на личен състав, модул „Съни джет” - мобилна станция за обеззаразяване на техника, машина за радиационно и химическо разузнаване „Маяк” бяха част от нещата, които военните представиха за празника. Те не пропуснаха да покажат и термодимов автомобил, който е на въоръжение единствено във Военно формирование 22 790. Автомобилът се използва за задимявате на обекти и рубежи, като така ги прави трудновидими за противника. 
Лек пехотен огнемет за поразяване на жива сила и небронирана техника също е в употреба само в горнооряховското формирование. Огнеметът изстрелва напалм, но демонстрацията пред учениците от съображения за сигурност бе направена с вода. 
Артилерийско въоръжение, балистични средства за индивидуална защита, изолиращо средство за дихателните органи и кожата – дрегер, подобен на този който, ползват пожарникарите, също бяха показани на учениците в Деня на отворените врати. 
Специален гост на военните бе и скулпторът Любомир Чакъров от Златарица. Чакъров е един от авторите на паметника на старшина I степен Димитър Димитров от Сушица във Варна. Старшината е патрон на поделението в Горна Оряховица, където също има негов бюст. Той обаче се нуждае от реставрация, за което бе отправена и поканата към Чакъров. 
Шест месеца преди да изтече военната му служба, на кораба, на който служи старшина Димитров, се запалва сандък с боеприпаси. Димитров влиза в погреба, изнася сандъка и така спасява екипажа и кораба. От отровните газове, поразили белите му дробове, умира няколко дни по-късно, разказа командирът на Военно формирование 22 790 капитан Дамян Бешевлиев. По негова инициатива се задейства процедурата за възстановяване на паметника на старшина Димитров в двора на горнооряховското поделение. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов