Избрани Новини

С безплатни прегледи пулмолозите отбелязват Световния ден на ХОББ

Животът

16-11-2016, 10:23

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

ХОББ е класически пример на заболяване с няколко съпътстващи заболявания, които са често срещани, като диабет и сърдечно-съдови заболявания

Лекарите специалисти от Българското дружество по белодробни болести се включват в Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест –  ХОББ, който тази година е 16 ноември. Събитията в страната са организирани съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ.
Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. 
Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2020 година болестта да бъде трета причина за смърт в света.
Основните причинители на заболяването са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха, който дишаме, с фини прахови частици. Други причини са честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен от ХОББ, без дори да подозира за това. 
Председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова се обръща с горещ призив към застрашените, особено към дългогодишните пушачи: „В Деня на ХОББ можете свободно да се изследвате, не пропускайте тази възможност, изследването е бързо, леко и безболезнено, но то може да спаси живота ви!“ 
Безплатни спирометрични изследвания ще има в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен. Пълният списък и часовете на прием можете да видите в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата на дружеството във Facebook http://www.facebook.com/bulgarskodbb .
Диана Хаджиангелова от Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, посочва, че в навечерието на Световния ден на ХОББ у нас липсва Национална програма за хронични белодробни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Не е осигурено напълно безплатно лечение за пациентите с ХОББ, към момента те доплащат за своята терапия. 
Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ са поели обществен ангажимент да продължат мащабната информационна кампания, която да информира обществото за социалната значимост на хроничните респираторни заболявания и ХОББ, в частност – посочва доц. Диана Петкова. - Двете организации обединяват усилията си и в готовността да споделят добрия опит на България в контрола, лечението и превенцията на хронични белодробни заболявания на европейско и международно ниво, организирайки кампании по застъпничество в Европейския парламент още в началото на 2017 г.
Приблизително 4-10% от всички възрастни в европейските страни живеят с ХОББ.
Какво е ХОББ?
ХОББ (хронично обструктивнa белодробнa болест) причинява  ограничения на въздушния поток в белия дроб.
Хроничната  обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресивно заболяване, което води до промени в различни части на дихателните пътища и белите дробове в същото време. То причинява възпаление на белите дробове, вреди на белодробната тъкан и стеснява дихателните пътища.  Дишането става постепенно по-лошо.
ХОББ не е просто "кашлица на пушача", а се отразява на способността да дишаш. Най-честите симптоми на ХОББ са: задух, повишени усилия, за да дишаш, тежест или "нужда от въздух", прекомернo слуз, хронична кашлица и умора, въпреки че симптомите варират от човек  до човек.
Тези симптоми се влошават, когато имате физическо усилие,  когато имате инфекция на дихателните пътища или по време на обостряне (за период от време, когато има рязко увеличаване на симптомите и заболяването се влошава).
С  течение на времето, способността да дишаш е засегната и ежедневни дейности могат да станат по-трудни, тъй като заболяването се влошава. Пациенти с ХОББ изпитват трудности при ходене на къси разстояния, изкачване на стълби  или при пазаруване, защото тези дейности стимулират дишането. Но да живееш добре с ХОББ е възможно с правилната подкрепа.
Когато заболяването достигне висока тежест, пациентите могат да започнат да получават медицинско лечение с кислород, което изисква кислородни резервоари или концентратори, което намалява възможностите им за мобилност.
Кой има ХОББ?
ХОББ обикновено е причинена от тютюнопушенето. Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че тютюневият дим е основната причина за ХОББ. През целия си живот пушачите имат 50% вероятност за развитие на ХОББ през живота си, но риска от развитие на ХОББ пада с около половината с отказване от тютюнопушенето.
ХОББ засяга предимно хора над 40-годишна възраст и става все по-често с напредване на възрастта. Средната възраст, когато е официално диагностициран е около 67 години. Тя в момента е по-често при мъжете, отколкото при жените.
Ранното откриване и правилната диагноза е от основно значение, за да се гарантира навременно, ефективно, точна лечение  и профилактика, които могат да помогнат на пациентите правилно да управляват заболяването в живота си и да се справят с неочаквани ситуации.
ХОББ е класически пример на заболяване с няколко съпътстващи заболявания, които са често срещани, като диабет и сърдечно-съдови заболявания. В действителност ХОББ засяга всички органи поради липса на кислород. Предизвиква сърдечно заболяване, което често може да бъде окончателно причина за смърт на пациента.
Какво е влиянието на ХОББ в Европа?
ХОББ е прогресивно заболяване, което засяга приблизително  4-10% от всички възрастни в европейските страни. В момента се класира шеста в списъка по смъртност на Световната здравна организация и ще бъде на 3-та водеща причина за смърт до 2020.
Въпреки това, ХОББ е все още неизвестна болест на повечето хора. Добрата новина е, че пациентите могат да направят много, за да се предотврати тежкото заболяване и да имат добро качество на живот при правилен контрол на заболяването.
ХОББ представлява почти половината от общата годишна финансовата тежест на белодробни заболявания в Европа над 141,4 милиарда евро. Всяка година се оценява, че 32,8 милиарда евро са загубени в резултат на намалена производителност на пациенти с ХОББ.
Кой може да ви помогне?
Препоръчваме ви да посетите белодробен специалист (пулмолог), който може да се справи с ХОББ. Ако имате някои от симптомите, описани по-горе, посетете специалист пулмолог, който ще ви прегледа  и  ще включи тест за спирометрия, чрез който специалиста ще се анализира  капацитета на белите дробове и ще определи състоянието ви.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов