Избрани Новини

Павлова: Кохезионната политика след 2020 година ще се реализира на основата на финансовия инженеринг

Вече можем да се похвалим с реализирани инициативи за близо 80 млн. лв. само в столицата

Кохезионна политика ще има и след 2020 година, но тя вече няма да се провежда на принципа на безвъзмездното финансиране, а чрез финансовите инструменти. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на събитие, с което беше отбелязано успешното инвестиране на средствата от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Тя подчерта, че е свършена много работа, но оттук нататък основата ще бъдат фондове от типа на действалия през периода 2007 - 2013 у нас JESSICA.

Тя напомни, че в предишния програмен период пилотно стартира управлението на такива финансови инструменти по инициативата с 33 млн. евро, вложени в два фонда за устойчиво градско развитие на седемте най-големи градове у нас, чрез които са реализирани множество проекти и допълни, че благодарение на привлечения ресурс тези средства бяхо утржени.

Вече можем да се похвалим с реализирани инициативи за близо 80 млн. лв. само в столицата, като предоставеното от Фонда за устойчиво градско развитие на София финансиране е в размер на почти 50 млн. лв., от които над 24 млн. лв. са средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г. по линия на инициативата JESSICA. Изпълнени са общо 13 устойчиви градски проекта, разположени на територията на Столична община, във всички сектори на икономиката – градска среда и икономически дейности, образователна, културна и спортна инфраструктура, здравна инфраструктура.

„В този период са осигурени 370 млн. лв. за инвестиции чрез фондове за градско развитие. Това е огромна инвестиция и важна стъпка за облагородяване на регионите в България", заяви министърът, като призова присъстващите да кандидатстват и бъдат все по-активни.

Тя изказа своите благодарности и към ръководството на Фонд ФЛАГ, който подкрепя всички общини в страната при работата им по оперативните програми и тези за трансгранично сътрудничество от години.

„Убедена съм, че с работата, която свърши целият екип, направи нещо много важно, не само за тези проекти, но и като цяло за България“, каза министър Павлова, като допълни, че създаването на Фонда за устойчиво градско развитие на София и този за останалите 6 големи градове са допринесли за по-бързото стартиране на работата по проектите, които ще се реализират чрез финансови инструменти през настоящия програмен период.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов