Избрани Новини

Обявиха литературен конкурс за генерал Жостов

Той е посветен на 150-годишнината от рождението на генерал-майор Константин Жостов, герой от Балканските и Първата световна войни

В Благоевград организират областен ученически конкурс за ученическо творчество на тема „Между написано и преживяно – генерал-майор Константин Антонов Жостов (1867 – 1916 г.). Историята на един достоен българин“.

Ученическият конкурс е посветен на 150-годишнината от рождението на българския генерал-майор Константин Жостов, герой от Балканските и Първата световна войни, посветил живота си на каузата за национално освобождение и обединение.

Константин Жостов е роден на 12. 10. 1867 г. в с. Гайтаниново, Неврокопско. Той е син на възрожденския просветен деец Андон Жостов, участник в националното църковно движение и организатор на народния събор през 1869 г. в с. Гайтаниново за отхвърляне властта на гръцката Патриаршия. След Руско-турската освободителна война (1877-1878) семейството на Жостов се установява в София. Бащата става свещеник, а тримата му синове завършват Военното училище и участват във войните на България.

По време на Сръбско-българската война Константин Жостов е доброволец в ученическия легион и участва в боевете при Пирот на 14 и 15 ноември 1885 г.

През 1886 г. е приет във Военното училище в София, след което завършва офицерски генерал-щабен курс и Висше артилерийско училище във Виена. От 1897 г. е причислен към българското генералщабно ведомство.

През 1905 г. Константин Жостов е военен аташе във Виена, а през 1907-1909 г. в Санкт Петербург и Париж. Той осъществява важни военни и дипломатически мисии в навечерието на „Голямата война“.

По време на Балканските войни 1912-1913 г. Константин Жостов е полковник, началник-щаб на III-та българска армия, участва в боевете при Люлебургаз – Бунархисар и атаката при Чаталджа, където командва съединените Първа и Трета армии. През декември 1912 – януари 1913 г. е включен в българската делегация на конференцията в Лондон като технически съветник по военните въпроси.

В началото на Първата световна война Константин Жостов е командир на I-ва бригада от Седма рилска дивизия, а по-късно е началник на дивизията. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор и е определен за началник-щаб на Действащата българска армия.

Генерал-майор Константин Жостов има основен принос за планирането на бойните действия и успехите на българската армия по фронтовете в Сърбия и Македония. Той ръководи Щаба на армията в Кюстендил до смъртта си на 30 август 1916 г.

Генералът впечатлява съвременниците с ерудиция, интелигентност и професионализъм във военната област. Забележителни са упоритостта и последователността, с които отстоява националните интереси – нещо, което често му създава неприятности в отношенията с цар Фердинанд, политическия елит и съюзниците от Централните сили.

Генерал Жостов е награден с най-високите военни ордени и държавни отличия – „За храброст“, царски орден „Св. Александър“, народен орден „За военна заслуга“ и др., които днес се съхраняват в Регионален исторически музей - Благоевград. Те са част от богатия личен фонд на прославения генерал, състоящ се от 370 автентични негови писма, снимки, документи, дневници и вещи.

Докосването до тези късчета история предизвиква дълбоко емоционално усещане за връзка с един достоен българин – герой на национално-освободителната борба.

Конкурсът се организира от Областна администрация-Благоевград, Община Благоевград, Македонски научен институт-филиал Благоевград, РИМ-Благоевград и др.

Срок за изпращане - 1 май 2017г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов