Избрани Новини

Горанов: Все едно не сме внесли Бюджет 2017 г., ако ГЕРБ не спечели в неделя

За следващата година очакваме реален растеж на БВП между 2,5 и 3%

„Оценките са между 2,5 и 3%, като тук отново правим уговорка, че база на измененията, които НСИ представи ръстът може да бъде малко по-висок“, това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ. По думите му по отношение на пазара на труда нивото на безработица се очаква да забави темпото си на намаление. Министър Горанов посочи, че се очаква средната стойност през 2017 г. да е 7,3% от работната сила. „Задържащ ефект по линия на спада на безработицата се очаква и по линия на поетапното намаление на работната сила“, коментира министър Горанов.

По думите му в средносрочен план се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 6,5% през 2019 г. „Средногодишното повишение на хармонизирането на потребителските цени през 2017 г. се очаква да бъде 1,5%“, коментира министър Горанов. По думите му последните оценки за инфлацията дават възможност да се прогнозира, че това ниво на инфлация, което се е очаквало, вероятно през следващата година няма да бъде достигнато.

„Ускоряването се предвижда заради по-високите цени на петрола и на неенергийните суровини, нарастване на вътрешното търсене“, каза той и уточни, че влиянието на промени в данъчната политика върху динамиката на потребителските цени се очаква да бъде сравнително слабо. Министър Горанов посочи, че средносрочната перспектива е обвързана със заложените приоритети за запазване на стабилност на публичните финанси и се изразява в следване на вече определените цели за продължаване на фискалната консолидация.

По думите му за периода се планира 1,4% от БВП дефицит през 2017, 1%, за 2018 и 0,5 % през 2019 г. По отношение на неснижаемия размер на фискалния размер в бюджета е предложено той да може да бъде под 4,5 млрд. лв. Министър Горанов посочи, че съотношението на държавния дълг към прогнозния БВП се очаква да бъде около 25 на сто.

Той обяви, че приоритетите в бюджет 2017 г. са образованието и насърчаването на реформите в сектора. „Знаете за дебата в Консултативния съвет за национална сигурност през 2015 г. ,когато се обединихме, че трябва да изпълняваме критериите за членство в Северноатлантическия пакт - 2 % от БВП за отбрана“, каза той и посочи, че това за нас все още не е постигнато като държава, но трябва да се върви в тази посока.

„В същата връзка са разгледани три приети в НС програми за организация на Българската армия, част от които са намерили място в бюджета за следващата година - придобиването на нов изтребител и кораби за Военноморските сили“, коментира министър Горанов.

По отношение на здравеопазването министър Горанов обясни, че може да се отчете продължаването на укрепването на Спешната медицинска помощ чрез предоставянето на допълнителни средства.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)