В Кюстендил откриват изложба "От Киноцентъра до музейната витрина"

Ще представят реквизит от филма "Капитан Петко войвода"

Изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина" на ИМ - Попово гостува на Регионален исторически музей - Кюстендил. Тя представя оригинален реквизит от филма "Капитан Петко войвода" и вещи на кинооператора Димо Коларов, сред които камерата, с която заснема сериала.

Посетителите ще видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар – родното място на Капитан Петко, в Елховско, Ивайловградско и други. Колекцията е дарена от Студио за игрални филми "Бояна" на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. Представени са вещи и награди на кинооператора Димо Коларов.Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка, са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Киноцентър "Бояна" и Рангел Вълчанов. Дарението е направено по повод IV Национален фестивал за операторско майсторство "Златното око", провеждан в памет на бате Димо – майсторът на черно-бялото изображение.

Изложбата ще бъде открита на 9 ноември 2016 г. в 17.00 ч. в зала "Стримон" на РИМ - Кюстендил (бул. "България" 55).Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"