Избрани Новини

Откриха главната улица на древния Сандански

Откритието се намира близо до сегашното ларго на курортния град, на метри от раннохристиянския комплекс

Поредна уникална находка на археолози в Санданския, информира kmeta.bg. Те разкриха част от главната улица – „Кардо максимус”, на древния град Партикополис. Откритието се намира успоредно и съвсем близо до сегашното ларго на курортния град, на метри от раннохристиянския комплекс. Там е бил съсредоточен общественият и икономическият живот на населеното място. То пък било водещ стопански, икономически и религиозен център в античната римска провинция Македония.

До улицата се е издигала колонада от гранитни колони свързани с арки.  На една от колоните се чете надпис от времето на император Каракала /211- 217г. н.е./: „Марк Аврелий Капитониан Александър и Терентиана Юлиа, като бяха жреци /подариха/ на родния си град колоните на стоата.“  Надписът дава сведение, че в античния град е съществувала стоа  /колонада с покрив/– любимо място за срещи, спорове и провеждане на  празнични тържества.

При извършените спасителни проучвания на археологически обект „Тримата мускетари“ /доскоро е имало заведение с това име там/, непосредствено на юг до Раннохристиянския комплекс, на мястото на къщата на първият кмет на Сандански – Г. Коцев, се разкри продължението на Кардото.

В резултат на археологическите проучвания бе разкрит нов участък от античната улица „Кардо максимус” с дължина от 12.50 метра и широчина от 3.70 м. Застлана е с масивни гранитни плочи с дължина и различна ширина от 0.45 м до 0.80 м. Под уличните блокове се намира античната канализация. На западната стена на улицата се намират изправени гранитни блокове с размерите на положените на улицата.

На запад от улицата се разкриха останките на две помещения, запазени на малка площ от 8 кв.м. без запазени подови нива – най вероятно с глинен под и останки от канал в северното помещение. Разкри се и част от стоата, която завършва с масивен гранитен напречен на улицата блок, като настилката е от тухли. За съжаление основите на къщата са разрушили помещенията и е трудно да се определи тяхната структура.

Намерени бяха и много останки от ордера на строителството – колони, кемпфери и бази. Намерени бяха находки от керамика, стъкло и монети.

„Част от улицата е открита през 70-те години на миналия век. Сега обаче разкрихме цели 13 метра от нея. Собственикът е категоричен, че ще съдейства за консервацията и социализацията на това откритие, което е от 5-6 век по времето на император Юстиниан Велики. Тогава градът преживява своя втори разцвет”, каза директорът на Архелогическия музей в Сандански – Владимир Петков.

На древното ларго са открити запазени колони, капители и колонети. Те ще бъдат изправени и експонирани. Античната главна улица ще се свърже съвсем естествено с Раннохристиянския комплекс и останалото културно-историческо наследство в курортния град. Планировката на Партикополис е била уникална – улиците се пресичали под прав ъгъл, навсякъде е била изградена канализация, къщите също се правели по строго определен ред.

В момента комисия от Министерството на културата извършва оглед на разкопките и приема резултатите от проучванията. Експертите ще дадат конкретни препоръки как точно да се запази по-най-добрия начин древната главна улица на античния град.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов