Избрани Новини

Министър Ангелкова: България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма

Заедно с министър Василева представиха на туристическия бранш програмата за подпомагане на общините за минералните извори

В процес на сертифициране са 34 специализирани центрове, предлагащи СПА и балнеопроцедури по новата наредба, регламентираща тяхната дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и туристическия бранш за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

"Основен приоритет в нашата работа е въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи“, каза Николина Ангелкова. Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. "Започна процесът по сертифициране на балнео- и СПА центровете на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 111 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място, ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

"България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още не използваме максимално този ресурс в туристическия сектор“, посочи министърът на туризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане. „Имаме 1600 минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатични и 40 балнеоложки центъра“, допълни министър Ангелкова и акцентира, че за развитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма. „Това е реална стъпка за удължаване на сезона, която може да даде реални резултати в много кратки срокове“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Василева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема с бюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. приема проектните предложения на местните власти и ще направи предварителен преглед. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50% процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Схемата е разработена след анализ сред 111 общини, които са информирали за състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

"Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда“, допълни министър Василева и също приветства идеята да се обединят усилията на държавните институции, местната власт и бизнеса за преодоляването на тази диспропорция.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)