Избрани Новини

800 трудови нарушения установиха инспекторите в Благоевградско

Най-често липсва трудов договор

Над 800 нарушения на Кодекса на труда са установили инспекторите от Регионалната инспекция по труда в Благоевградска област само за месец септември, съобщи БНТ. Най-честите нарушения от страна на работодателита са липса на трудов договор с наетите работници, както и неосигуряване на безопасни и здравословни условия на труд на работното място. На нарушителите са наложени имуществени санкции и парични глоби в размер на 16 300 лева.

Десет проверки са направили от инспекцията по труда, след като граждани са съобщили за неизплатени финансови обезщетения от фирми, в които те са работили, но по-късно предприятията са прекратили своята дейност. Оказва се и че една голяма част от работодателите наемат хора, без да подписват трудов договор с тях.

Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград
"Най-често трудови договори липсват в хотели и ресторанти, магазини, или търговия на дребно и строителството, за съжаление, нали все още се намира въпреки че е много рискова дейност”.

Николай Божков разказа, че познава хора, които са съгласни да се трудят и без наличието на документа, който да регулира отношенията между работник и работодател.

Николай Божков
"В Благоевградска област хора, наети на почасова или работа, която не изисква дълговременна заетост в рамките на кампанийно бране на грозде или нещо от тоя род. Просто са ги викнали да помагат за кампанията с такава уговорка, но в крайна сметка това е ангажимент без трудов договор”.

От Инспекцията по труда в Благоевград добавиха още, че масово хората, наети за кратко в сферата на земеделието, не преминават през никакви инструктажи за безопасност на труда. Като друго нарушение там са установили и липса на договор със служба по трудова медицина. В инспекцията са подадени и жалби за неизплатен годишен отпуск при напускане.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов