Избрани Новини

Предприемат мерки за ограничаване на катастрофите с пешеходци

Най-голям брой катастрофи с пешеходци са регистрирани през месец октомври – 22, с 4 загинали и 21 ранени

От началото на 2016 г. в град Пловдив са регистрирани 111 инцидента с 5 загинали и 114 ранени.  Най-голям брой катастрофи с пешеходци са регистрирани през месец октомври – 22, с 4 загинали и 21 ранени. През месеците март, април и юни при ПТП са загинали по 2 пешеходеца. На пешеходни пътеки са възникнали 28 пътни произшествия, при които са ранени 29 пешеходеца. От всички регистрирани случаи по вина на водачите на МПС са възникнали 148 катастрофи с 10 убити и 150 ранени пешеходеца. Останалите са по вина на пешеходците.
Основните причини за възникване на тежките пътнотранспортни произшествия са движение с несъобразена скорост от страна на водачите на МПС и отнемане предимство на пешеходеца, най-често на кръстовища.
Направения анализ на обстоятелствата, причините и факторите за възникване на ПТП с пешеходци показва, че част от тях възникват поради ограничена видимост от неправилно паркирани МПС в района на пешеходни пътеки и кръстовища.
Предвид настъпващия зимен период, характеризиращ се с намалена продължителност на светлата част от денонощието и рисковете, които крие това за възникване на ПТП с пешеходци, ОДМВР – Пловдив предприема редица мерки за ограничаване на другите рискови фактори. Наред със засиления контрол по спазване на скоростните режими за движение на МПС, на техническата изправност на автомобилите, спазването на сигналите, предимството и други, в обхват на контрола попадат и неправилно паркираните МПС, особено в зоните на пешеходните пътеки. Освен чрез налагане на предвидените санкции на мястото на извършване на нарушението, се пристъпва и към принудително преместване на неправилно паркирани МПС /репатриране/. В тази връзка са уточнени съвместни действия между ОДМВР – Пловдив и ОП ”Паркиране и репатриране” към Община Пловдив за трайно решаване на проблема с неправилното паркиране в град Пловдив и ограничаване на факторите за възникване на тежки ПТП с пешеходци през цялото денонощие.
Полицията апелира водачите на МПС да спазват стриктно правилата за престой и паркиране, като особено внимание обръщат на забраните за това на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал; до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението; на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях; на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях; на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов