Избрани Новини

Димитър Христов с награда "Кристална лира“ 2016

Наградата в категория "Музикален фолклор“ е за цикъла концерти "Ритъмът на Балканите“

На официална церемония в Деня на народните будители нашият съгражданин Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, стана носител на наградата „Кристална лира“ 2016, предаде БНР.

Наградата в категория „Музикален фолклор“ е за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от балканските страни през сезон 2015/2016- „Ритъмът на Балканите“. От 6 години той работи с вдъхновение с музикантите на БНР, които смята за „най-добрите музиканти в България“ и с твърдото си  убеждение, че „единственото, с което можем да учудим света, е българският фолклор, поднесен през дълбокото познание за симфонизъм, джаз, и поп музика. Но...ключовата дума е фолклор!“.
Лауреати в същата категория през годините са били проф. Кирил Стефанов, също благоевградчанин, проф. д-р Николай Кауфман , НФА „Филип Кутев“, Оркестър за народна музика на БНР, хор „Мистерията на българските гласове“ с диригент проф. д-р Дора Христова и др. 
В 20-ото издание за отличието на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Диригент“ имаше номинация за награда и продуцентката на Оркестъра за народна музика на БНР -  Ваня Монева.
Творческите постижение на носителите на тазгодишните награди „Кристална лира“, отново са доказателство, че наследниците на Орфей по нашите земи продължават да ни омагьосват с музиката си. 
Димитър Христов е роден в Благоевград, възпитаник е на СМУ „Филип Кутев“ – Котел и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив - специалности „Дирижиране“ и „Композиция“. Едва 23 годишен започва работа като диригент на хора при ФА “Тракия”под ръководството на проф. Даниела Дженева, а от 2009  е главен диригент на ансамбъла. Преподава „Оркестрово дирижиране”, „Инструментознание” и „Пеене в народен хор” в АМТИИ от 2003 до 2006 г. Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин” – Благоевград, композитор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград,  директор е и на международния фестивал по творчеството на Дико Илиев „Алено мушкато“ – Оряхово, създател  на  етноформациите „Булгара” и „Дива река“.
Автор на вокално-инструментална музика за фолклорни състави като ФА „Тракия”, ФА „Пирин”, ФА „Пазарджик”, Северняшкия ансамбъл, "Ева квартет", както  на и танцова и театрална музика за  Националния балет на Русия „Игор Мойсеев”, Националния оркестър на Русия „Н. И. Осипов”и др. От октомври 2011 г. е диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)