Избрани Новини

Кметът Камбитов: Възпитаниците на ЮЗУ са посланиците на Благоевград по света

Академично слово бе произнесено от ректора на Югозападен университет "Неофит Рилски“ доц. доктор Борислав Юруков

Югозападен университет „Неофит Рилски“ отбеляза 40 години от създаването си с богата празнична програма. Официален гост на събитието, което се проведе в Драматичен театър „Никола Вапцаров“, бе кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поздрави ректора на учебното заведение доц. доктор Борислав Юруков, академичния състав и студентите по повод 40-годишнината, която бе отбелязана в Деня на народните будители. „Днес отбелязваме 40 години на едно от най-успешните, най-престижните висши учебни заведения - ЮЗУ „Неофит Рилски“. 9 август  1976  е една от значимите дати в новата историята на Благоевград. 40 години развитие, утвърждаване, доказване и 4 десетилетия непрекъснато повишаване качеството на образованието. 40 години белязани с опит, професионалните успехи на учени, преподаватели и възпитаници на университета“, бе част от приветственото слово на д-р Камбитов. Той бе категоричен, че всеки от преподавателите е бил безкомпромисен в стремежа си да изгради студентите на учебното заведение като успешни личности и им благодари. „Благодаря ви, че чрез вас всяка година Благоевград изпраща стотици посланици по целия свят, защото всеки един от тези млади хора винаги ще носи в сърцето си частица от нашия град. Аз вярвам, че един град е като един жив организъм и ако е така, вие, студентите сте сърцето. Кръвта във вените на нашия град- кръв млада, буйна, понякога изкипява, но вие давате живота, духа, атмосферата, а ние всички ви обичаме и ви приемаме като наши деца. Казват, че ако искаш един от начините да създадеш бъдеще, това е да вярваш, че е неизбежно. И аз вярвам, че ЮЗУ има бъдеще, Благоевград има бъдеще и вие повярвайте. Университетът е моторът и генераторът на града“, каза още кметът Камбитов. Той допълни, че Общината и университетът винаги са били в много добри взаимоотношения и това ще продължи и занапред.

Сред стотиците гости на тържественото отбелязване на годишнината на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха още депутатът Йордан Андонов, заместник-областният управител Асим Адемов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете на Благоевград Христина Шопова, Зорница Кралева, инж. Янко Янков, Иво Николов, директор Дирекция „Правно- ормативно обслужване“ Антония Методиева, видни имена в академичните среди, декани, доценти, професори, директори на учебни заведения, учители общественици и възпитаници на университета.

Академично слово бе произнесено от ректора на Югозападен университет „Неофит Рилски“ доц. доктор Борислав Юруков, който припомни исторически факти за университета. Той благодари на първостроителите на „храма на духовността“, на държавната и местна общественост.

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов