Избрани Новини

Владислав Горанов: За пръв път от 2009 г. има тенденция за растеж

Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея

„Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия, министърът на финансите Владислав Горанов. „Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие” , подчерта финансовият министър.

„Има стотици милиони средства в европейските фондове и във Фонд „Научни изследвания”, но аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея”, заяви Горанов.

„Аз нямам нищо против когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 милиона лева общата инвестиция”, каза още финансовият министър и добави:

„Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие”.

Финансовият министър съобщи, че до средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката за продажбата на дипломатически клуб "Бояна". "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платрна за този имот, е справедлива или не", заяви Горанов.  

Нашият растеж е около три процента. Имаше периоди в които България растеше спрямо Румъния. Мисля, че този растеж не е достатъчен, но дефакто от 2009-а, миналата година за първи път имахме растеж, заяви министърът на финансите Владислав Горанов."Положително е, че все пак имаме тенденция на растеж. Потреблението се проявява в зависимост от средата. Колкото по-спокойна е средата, толкова повече икономическите субекти харчат. При една сигурна икономическа, политическа сфера хората са притеснени за утрешния ден и хората искат да спестяват. Едва през 2015-16 се вижда раздвижване на вътрешното крайно потребление", каза той."Без да се връщаме към клишета, моите оценки са, че имаме голямо затруднение в правенето на бизнес. Главна пречка е решаването на спорове, между отделните икономически субекти. Това при нас се губи. Срокът за несъстоятелност и за решаване на търговски спорове", каза Горанов.

"Няма как това да остане скрито. Това, което зависи от НАП и от министерството на финансите, ще бъде извършено. Викнете си шефа на ДАНС и питайте за приватизацията. Проверката трябва да приключи до 17-18 ноември. Тази част, която не е данъчна тайна ще бъде оповестена. Въпросът също е дали цената е справедлива или не", това заяви Владислав Горанов относно мистериозната приватизация на дипломатическия клуб в Бояна преди време от трима младежи.

"През април 2015 всички партии се обединиха около това, че иа много заплахи пред националната сигурност и второ трябва да изпълняваме задълженията си към НАТО", така Горанов обясни защо се дават повече пари за отбрана, вместо за наука.

"Следващата година ще увеличим минималната работна заплата на 460 лева. Ще има корекция и на парите, които взимат работещите в БАН", каза министърът.

"Искате ли да си говорим и за "двете каки" и адвокат Мондешки? Това е много интересно. Бях впечатлен като четох интервюто му. Ако приемем едната част за автентична, то тогава на кого са дадени, кой ги е поръчал, кой е искал тези записи и на практика дали всички тези хора, за които вчера се коментира в разказа на Мондешки, могат да бъдат морални стожери. Влязох в тази тема, защото в България се разказват обикновено полуистини и задкулисието е стигнало до такива нива, че е сложно да се види кое е добро и кое е лошо. Чуждите инвеститори обаче лесно се ориентират и си правят оценка дали в една държава може да се прави бизнес или не", призна Горанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов