Избрани Новини

Прокуратурата задържа 12 млн. фалшиви евро

Крими

01-11-2016, 16:15

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По делото са извършени пет претърсвания и изземвания, два огледа, разпитани са свидетели

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем  Румен Я., на 48 г.,  за пазене и укриване на материали, които са предназначени за подправка на парични знаци – престъпление по чл. 246 ал. 3 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.
Румен Я. е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 244 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че в съучастие с Атанас А. е държал подправени парични знаци в големи количества – неистински банкноти с номинал по 500 евро, като е знаел, че са подправени.
Атанас А.,на 41 г.,  е привлечен като обвиняем и за това, че сам е пазил и укривал материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парична знаци – общо 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро всяка или общо 2 430 броя купюри с обща номинална стойност 1 млн. 215 хил. евро. Срещу него е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, а именно – марихуана с общо нетно тегло 3 204 грама – престъпление по чл. 354а ал. 1 от Наказателния кодекс и за това, че в с. Татарево, обл. Пловдив е държал огнестрелно оръжие в големи количества 13 броя пушки – престъпление по чл. 339 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за това, че на 29 октомври 2016 г. в с. Леново, обл. Пловдив е държал законно притежаваното си огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „ИЖ“ и 21 броя боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници наредби и инструкции – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс. По отношение на Атанас А. предстои да бъде повдигнато обвинение и за престъпленията, за които е привлечен в качеството на обвиняем Румен Я., тъй като касаят умишлената им съвместна престъпна дейност.
Атанас А. е задържан с постановление на Окръжна прокуратура-Пловдив за срок от 72 часа и предстои в съда да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обв. Румен Я. е с взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5 000 лева. Органите на досъдебното производство са установили и задържали още едно лице, което е съпричастно към престъпната дейност на Ангел А. и Румен Я., като по отношение на същия следва да бъде прецизирано обвинението.
По делото са извършени пет претърсвания и изземвания, два огледа, разпитани са свидетели. По време на операцията са открити материали, предназначени за подправка на парични знаци - листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро с приблизителна обща номинална стойност 12 млн. евро. Предстои извършването на няколко експертизи по отношение на приобщените по делото веществени доказателства. Продължават активните процесуално-следствени действия по случая.    
Подробности по разследването бе дадена на пресконференция днес в Пловдив, в която взеха участие главният прокурор Сотир Цацаров, апелативният прокурор Иван Даскалов, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият прокурор Мария Тодорова.
Главния прокурор Сотир Цацаров изрази благодарност на Окръжна прокуратруа - Пловдив и на служителите на МВР и ДАНС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов