Избрани Новини

Осъдиха лекар на пробация и глоба от 1000 лв. за неверни данни

Крими

31-10-2016, 16:21

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Янко Иилиев от гр. Пловдив на пробация за срок от шест месеца и глоба в размер на 1000 лв. Наказанието „Пробация” включва двете задължителни пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.
Подсъдимият Янко Иилиев беше признат за виновен за извършено от него престъпление по чл. 248а, ал. 2 от НК за това, че през периода 16.05.2011 г. до 02.06.2011 г. в гр. Садово, гр. Асеновград, и гр. Пловдив е представил пред Общинска служба „Земеделие” и Регионална разплащателна агенция гр. Пловдив неверни сведения в Заявление за подпомагане 2011 г. като в приложената към него „Таблица за ползваните парцели за 2011 г. е посочил, че използваните /обработвани/ парцели  от общо 678.86 хектара в землищата на с. Ахматово, с. Богданица, с. Поповица, с. Селци, с. Новаково и с. Тополово са едногодишни фуражни култури, угари, зърнено-житни култури, маслодайни култури, а в действителност е установено, че 217.38 хектара от тези площи са необработвани /пустеещи/, за да получи средства от фондове, предоставени на Българската държава от Европейския съюз.
Подсъдимият Янко Илиев е лекар по професия, но от няколко години се занимавал със земеделие и затова подавал заявления за подпомагане през  кампаниите от 2007 г. до 2010 г. Въпреки неуспешното кандидатстване за субсидии, през 2011 г. отново решил да подаде заявление пред Областната разплащателна агенция на ДФ „Земеделие” - Пловдив. На 16.05.2011 г. подсъдимият се явил в Общинска служба по земеделие гр. Садово и пред служител очертал лично границите на земеделските парцели, които е обработвал през 2011 г. „Заявлението за подпомагане 2011 г.” с всички приложения към него било предадено в разплащателна агенция гр. Пловдив за по-нататъшно администриране. На база на риск-анализ от Централното управление на Фонд „Земеделие” било разпоредено извършване на дистанционен контрол на кандидата Янко Илиев  и се пристъпило към проверка на място.  Констатациите от тази проверка били, че голяма част от заявените за субсидиране площи, а именно 217.36 хектара не са били обработвани от подсъдимия /били пустеещи/.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов