Избрани Новини

Почина архимандрит Лукилиан Дамянов

До последните си дни отслужваше почти всекидневно Света Литургия

На 28 октомври 2016 г. на 93-годишна възраст се почина архимандрит Лукилиан Илиев Дамянов, дългогодишен протосингел на Неврокопската света митрополия.

Роден е през 1923 г., завършва средното си образование в гр. Неврокоп (Гоце Делчев) с пълно отличие. През 1943 г. постъпва войник, а след 9 септември 1944 г. е изпратен на фронта в Сремска Митровица. След завръщането си оттам е прехвърлен в трудови войски. Преживява различни гонения от комунистическата власт. Забранено му е да се върне в Гоце Делчев и се установява в София. Записва паралелния курс за свещеници в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш. По време на следването си приема монашество и след това продължава образованието си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. След края на следването си остава на послушание първо в Рилската света обител, а после и в Роженския манастир. Накрая се установява като игумен на Гоцеделчевския манастир „Св. Богородица - Живоприемний източник“ (сега девически манастир).

Покойният Неврокопски митрополит Натанаил назначава архим. Лукилиан за протосингел на епархията и той заема тази длъжност до края на земния си път.

Архим. Лукилиан беше неуморен труженик на Божията нива, като до последните си дни отслужваше почти всекидневно Св. Литургия.

Освен като дълголетен клирик на Българската православна църква, ще го помним и като изповедник, пастир и свещенослужител, който остана верен на каноничната църковна власт през най-тежките времена на разкола.

Той казваше: "Аз не искам големи неща от Бог, но когато поискам нещо съвсем дребно, човешко, без да го мисля, няма да повярвате, но то се случва. Тогава си казвам, ето колко бърз е Бог на доброто, как бърза да ни покаже, че е с нас. Той винаги е с нас, а ние понякога бягаме от Него."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов