Избрани Новини

104 деца от Петрич изпяха химна на България за 104-годишнината от Освобождението на града

С поредица мероприятия Петрич почете обявяването на Свободата

Възпитаници на музикални клубове и школи се подредиха на сцената в Петрич и с гордост изпяха „Мила родино”. С поредица мероприятия Петрич почете обявяването на Свободата.

Специално подготвен за годишнината беше и художествено-историческият спектакъл „Спомени…” – поетично представяне на историята, героите и родната земя с участието на ученици от гимназиите в града.

В светлината на празничния ден беше и първата изява на Общинския духов младежки оркестър с ръководител Севдалин Николов. В Историческия музей бяха открити две изложби - „Освобождението на Петрич” и постерна „Женската красота през вековете”.

Пред паметника на освободителя на Петрич кап. Никола Парапанов, бригаден генерал Михаил Попов – зам.командир на Сухопътните войски на Република България прие тържествено строя преди запалването на жертвения огън.

Официални гости в Петрич за Деня на Освобождението бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, народните представители Валентин Радев, Даниела Савеклиева, Димитър Танев, Георги Андонов, Борис Ячев, Росен Петров, областният управител Бисер Михайлов, подп. Иван Иванов – командир на Военно формирование 26400 Благоевград, кметове на общини в област Благоевград, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места в община Петрич.

Кметът на общината Димитър Бръчков заяви: „28.10. донесе жадуваната Свобода - да бъдеш сам стопанин на своето настояще и бъдеще, тази свобода да се развиваш, да твориш и да бъдеш уверен, че това което правиш, го правиш за своята страна, за своето родно място, за своите наследници.

И ако днес свеждаме глави пред делото на капитан Никола Парапанов, на йеромонах Климент Кьосев, на Тодор Стоянов Кръстев, на Мита Аргилов, Георги Чапразов, Иван Телятинов, учителят Стоян Трушков, войводата Мита Агликин, си струва да преклоним глава и пред стотиците техни събратя и предшественици положили най-скъпото – своя живот пред олтара на идеала за свободно Отечество. Петрич ще помни… В моменти като днешния патриотичен си струва освен почитта към героите, да се замислим и за нашия принос днес. С какво всеки от нас може да допринесе за развитието на града ни, всеки със собствените си усилия, така че нашите наследници, бъдните петричани да са уверени, горди и свободни хора, в един прекрасен град, хора, които да увеличават славата му!”, посочи в поздравителния си адрес до петричани кметът Димитър Бръчков.

Представители на държавната и местна власт, граждански сдружения, неправителствени организации, ученици, културни дейци и граждани положиха цветя и венци пред паметника на кап. Никола Парапанов.

Тържествена заря ознаменува кулминацията на честванията за 104 годишнината от освобождението на Петрич. Денят остава паметен и с откриването на първата мемориална плоча в памет на участниците в „Петричкия инцидент” от октомври 1925 г. Инициативата е на екипа на Слави Трифонов след заснемането на документалния откъс „Петричките опълченци” от Иван Кулеков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)