Избрани Новини

Изцяло българска продукция на борсата край Кърналово

Масово гърците пазаруват от нея заради ниските цени

Масово гърци идват у нас, за да пазаруват от зеленчуковата борса край петричкото село Кърналово, информира БНТ. Производителите казват, че продукцията, която продават, е предпочитана от съседите заради доброто качество и разнообразието, което предлагат. Картофите на тържището, които се предлагат, са българско производство. Внос се очаква след Нова година.

На пазара в Кърналово сергиите са отрупани със традиционните за сезона зеленчуци. Цените са същите като миналата година. Карфиолът и патладжанът се предлага за 50 стотинки за килограм, а оранжерийните домати се продават за около 2 лв. Заради ниските цени гърци от близките населени места предпочитат да пазаруват от борсата в Кърналово, вместо да пътуват до Солун.

Славчо Кирилчев, производител: „От Гърция идват специално тук да си купуват нашата стока, защото знаят, че тяхната е с нитрати и торове изкарват. Тука сме с чиста. "

Здравка Груева: „Самите клиенти предпочитат българска стока, защото във вносната има нещо по- твърди, жилки му викаме ние. Този е сладък домат, хубав домат".

В момента на борсата в Кърналово могат да се намерят български картофи, които се продават на цени от 50-60 стотинки за килограм. Според търговците само до няколко месеца пазарът ще бъде залят с вносни картофи от Полша и Гърция.

Божидар Кочев е производител на картофи и разказва, че вносните ще са с около 10 стотинки по-евтини от българските: „Няма никакво значение дали е български, дали е полски, дали е гръцки,  качеството добро ли му е. Хората ги интересува да е жълт картофът, да е чист, да е мазен"

Много от клиентите признават, че няма как да са сигурни каква стока купуват, тъй като много често вносни картофи се препакетират и се предлагат с етикет българско производство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов