Читалищната библиотека в Благоевград показва своите съкровища

Бешe открита изложбата "Старопечатни книги”

Днес в централната библиотека на Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” в Благоевград беше открита изложбата „Старопечатни книги”. Тя е част от проявите, с които библиотеката се включва в честванията на 150-годишнината на благоевградското  читалище. Този забележителен юбилей е повод да се покажат  някои от най-старите, редки и ценни издания, съхранявани в библиотеката от нейното създаване до наши дни.

Най-ценната книга във фонда е ръкописният „Служебник“ от 16-ти век. Той беше реставриран преди няколко години със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. Тази година по-случай честването на годишнината библиотеката успя да реставрира и още една много ценна своя книга. Това е сборника на братя Миладинови  „Български народни песни”, отпечатан през 1861г. Реставрацията отново беше извършена  с безкористното съдействие на Държавна агенция „Архиви“. Книгата днес се показва за първи път след реставрацията.

Екпозицията включва също и книги, отпечатани през 19-ти век. Научната формулировка определя като старопечатни възрожденските книги,  издадени до освобождението на България.  Най-старата старопечатна книга в нашата експозиция е „Зерцало“ от 1847-ма година. Книгите са от печатници в различни градове от цяла Европа – Цариград, Виена, Москва, Санкт Петербург, Загреб, Пловдив, София. Сред авторите са Георги Раковски, Иван Вазов, Иван Богоров, Константин Иречек, Марин Дринов,Гьоте и Чарлз Дикенс.

Тази година отбелязваме и 160-години читалищно дело в България. Затова в изложбата са включени и юбилейни издания на Върховния читалищен съюз от 1937 и 1946г. и две годишнини на списание „Читалище“, в които има отпечатани материали на Димитър Бисеров, един от основателите на благоевградското читалище читалище.

Тематично изданията  са трудове от различни клонове на науката, документални и художествени творби, които отразяват широкия кръг от интереси на читателите на библиотеката.

Понеже изложбата е посветена на 150-тия рожден ден на читалището, в нея е   включено и първото издание на стихосбирката „Моторни песни” на патрона на читалището Никола Вапцаров, която -по спомени на съвременници - е подарена лично от него на читалищната библиотека. Всъщност голяма част от подредените книги са дарени от частни лица – съграждани и читатели. Благородният акт на дарителството съпътства развитието на библиотеката от основаването  и до днес.

Изложбата ще може да се разгледа до 31-ви октомври в централната библиотека на читалището.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"