Избрани Новини

Села в Кюстендилско узаконяват соцводопроводи

Фролош и Грамаде подават документи в "Кюстендилска вода“ да ги "легитимират“

Две села в община Кочериново – Фролош и Грамаде, ползват незаконно водохващане и водопреносна мрежа, наследена от времето на социализма. Сега те подават документи в „Кюстендилска вода“ да ги „легитимират“ и регламентират, каза кметът на общината Иван Минков, цитиран от kmeta.bg.

Поддържането на ВиК мрежата в двете села създава големи проблеми – при аварии общината със собствени средства трябва да ги отстранява, за да не остават около 200-те жители без вода. Средствата за ремонти обаче не се възстановяват и остават за сметка на общината.

Всяка махала във Фролош, родно на художника Владимир Димитров-Майстора, и Грамаде има собствен каптаж, изграден от времето на ТКЗС, но той не се контролира за спазването на санитарните изисквания. Такава е ситуацията и в някои села в съседните общини Рила и Бобошево, отбеляза Минков.

От общината в Кочериново са внесли искане в областната управа водопреносните мрежи на тази села да влязат в активите на оператора „Кюстендилска вода“ и да бъдат узаконени – процедурата обаче ще отнеме време. Искането още не е постъпило в оператора, казаха от администрацията на дружеството. Подобен проблем имат десетки села в региона, казват кметове на паланките.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов