Избрани Новини

Завърши художествената консервация и реставрация на стенописите в черквата "Св. Параскева” в Таваличево

Тя е изградена в края на XVI или в началото на XVII век

Успешно завърши поредният етап от художествената консервация и реставрация на стенописите в църквата „Св. Параскева” в с. Таваличево, община Кюстендил, за която се смята, че е била изградена в края на XVI или в началото на XVII век, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Художествената консервация и реставрация на източната олтарна стена на църквата „Св. Параскева” на площ от 17 кв.м. в село Таваличево бе извършена по силата на сключен договор на Министерството на културата с община Кюстендил. Необходимите средства бяха осигурени в рамките на Програмата на Министерството на културата за финансиране на консервационно - реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.
При извършването на художествената консервация и реставрация на източната олтарна стена на църквата ,,Св. Параскева” бяха разкрити ценни стенописи - произведения на българското късносредновековно християнско изкуство, които десетилетия наред бяха под мазилката, нанесена при преизграждането на храма в началото на XX век. Реставраторите почистиха старинните стенописи в църквата от сажди, опушване и замърсяване, Комисия, включваща изкуствоведи, експерти и инспектори от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), както и представители на община Кюстендил, извърши преди броени дни оглед на място и прие извършените консервационно-реставрационни работи по стенописите на източната олтарна стена на църквата ,,Св. Параскева” на обща площ от 17 кв.м., като препоръча реставрационните дейности в храма да продължат и през следващите години.
Църквата „Св. Параскева“ в село Таваличево е обявена за недвижима културна ценност с „национално значение”, част „стенописи” (ДВ, бр.38/1972 г.).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов