Избрани Новини

Премиера "Улични танцьори"

Пловдив Лайф

18-10-2016, 10:56

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Премиера на документалния филм "Улични танцьори" ще се състои днес от 18.30 в офиса на Фондация „Пловдив 2019“ в Синята къща.  Филмът е резултат от сътрудничество между двете Европейски столици на културата Donostia / San Sebastián 2016 и Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 с участието на фестивала One Dance Week.

„Улични танцьори“ е част от проекта на Сан Себастиан 2016 "Европа Транзит" и серията 10 филмирани истории, посветени на съвременните измерения на съжителството в Европа и културното и социално разнообразие. През юли екипът от Испания пристигна в Пловдив с двама топ хореографа, които потърсиха път за преосмисляне чрез танц на изолираните групи в града, заснемайки работния процес и срещите с представители на ромската общност и предразсъдъците, с които те се сблъскват.

Проектът  "Европа Транзит"  е реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града - Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив.

През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват като решения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов