Зелето скача по Димитровден

По 50 стотинки за килограм предлагат първото зеле търговци в Кюстендил

По 50 стотинки за килограм предлагат първото зеле търговци в Кюстендил, информира kmeta.bg. Продукция се кара чак от Беласица и Петричко. Но и в най-зеларското село на Югозапада – с. Жабокрът на брега на Струма, започнали да берат от стратегическия за всяка зима зеленчук, каза кметът трети мандат Десислава Стоянова. Тя бе категорична, че реколтата е добра. Първо се търсят от салатните сортове „Балкан“, „Пруктор“ и др. Купуват се заради туршиите, които сега са в разгара си. Зелето за налагане ще стартира около Димитровден, 26 октомври. Тогава обаче цената му със сигурност ще е по-висока, имало години, когато есенното зеле в Кюстендилско стигнало и 1 лев за килограм, припомнят търговци от сергиите.

Нашенци в Кюстендилско сега налагали зеле в малки бидончета, за да го подготвят за Бъдни вечер и Коледа. Пращали го при сгоден случай с осигурен транспорт, барабар с кацата, на свои близки гурбетчии по Европа.

Нашенското зеле било несравнимо по-вкусно от всякакви евросортове, казват работили по чужбина кюстендилци.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"