Избрани Новини

Мечтата на меломаните е на път да се сбъдне: "Леб и сол" през пролетта в Благоевград

Оркестърът на Камерна опера ще свири в Скопие

Директорът на Камерна опера Благоевград Петър Радевски се завърна късно вечерта в четвъртък от Скопие, където имаше срещи с директора на тяхната национална опера г-н Владовски и с други колеги-интелектуалци. Там беше по покана на Съюза на композиторите, както и от Българския културен център в лицето на Светлана Митева, съобщи той. За blagoevgrad.utre.bg директорът разказа, че са обсъждали взаимоотношенията между България и Македония, най-вече локално между Благоевград и Скопие в посока какво може да се направи съвместно като проект между двете опери.

"През месец март 2017г. македонската културна общественост ще чества 90г. от рождението на техния известен композитор Владо Михайловски. Нашият оркестър е поканен да изсвири негови произведения - с техен диригент. Има и други предложения, но това беше най-същественото. Много се радвам, че ще направим този проект!

И още - проектът с група "Леб и сол", който направихме и реализирахме в Банско, искаме да направим и в Благоевград. Тази седмица предстои да разговарям с кмета д-р Камбитов и зам-кмета Христина Шопова, за да уточним дали има опция тази идея да се осъществи. Защото желанието за това е огромно, проектът е интересен и си струва да бъде видян и в областния град. Предстоят разговори, но съм сигурен,че ще се даде ход на едно такова хубаво събитие, което е важно за културата на града.

Споделих идеята си с културното ни аташе да направим проект за участие във фестивала "Охридско лято" - грандиозен, световен фестивал на културата през летните месеци в Охрид. Има шанс, има възможност за това. При това посещение не успях да се срещна и разговарям с директора на фестивала, но ми предстои ново пътуване до края на месеца в Скопие и се надявам да се срещнем и да се родят и други творчески идеи за културното сътрудничество между нашите народи."



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)