Шаранът е риба № 1 на българската трапеза

Изяждаме средно по 1,4 кг на човек

Шаранът е най-често консумираният вид риба от домакинствата  в България, заемайки 35% от общото потребление, сочи последно проучване на ИАРА, пише agrozona.bg.  Над 1 млн. домакинства у нас са избрали да сложат на масата си тази риба. Средната консумация е 3,3 кг на семейство за година или 1,4 кг на човек. Общото изядено тегло е 2 436 тона.  Проучванията показват, че почти 50% от домакинствата, които са консумирали поне един вид риба през последната година, са яли именно шаран. Данните показват, че видът е и най-често обект на риболов. Уловът му съставлява 41% от общия  за всичките 16 ценни вида в страната. Средното количество хваната риба на домакинство е 14, 6 кг.Според потребителите шаранът е категоричен лидер по отношение на положителните оценки. 81% от запитаните домакинства оценяват като добро качеството му на пазара.

При производството на вида в аквакултури резултатите за последните години са много разнопосочни. До 2013 г. страната ни е с растящ темп за Европа заедно с Полша, Литва и Австрия. Данните на Евростат показват, че през 2006 г. сме произвеждали едва 842 тона шаран в изкуствени условия. От 2007 до 2012 г. количеството се повишава до 1 288 тона, а през 2013 г. достига 3 601 т. През 2014 г. обаче се наблюдава сериозен спад. Общото количество намалява с почти 1/3 или близо 1 200 тона по-малко спрямо 2013 г., достигайки 2436, 5 тона. Този отрицателен ръст касае както производството на зарибителен материал, така и количеството произведена риба за консумация, което е с 545 тона по-малко.

В рамките на ЕС основните производители на шаран са Полша и Чехия,  съответно с  19,726 т и 18,790 т. Тяхното отглеждане  представлява половината от производството за Съюза. Видът съставлява 97% от общото национално производство на сладководна риба в Чешката република и 85% в Унгария.  Основните вносители в рамките на ЕС са Полша, Германия и Румъния, а  основният износител е Чехия. Световното производство на шаран, идващо главно от аквакултури, се е увеличило с 51% между 2006 г. и 2013 г. През 2013 г. то е достигнало  около 4 милиона тона, като  72% от тях са  доставени от Китай. През същия период отглеждането в ЕС остава стабилно – около 78 хил. тона.

Повечето пазари разчитат на вътрешното производство за сметка на импорта, с изключение на Германия, която внася 30% от потреблението си, а наскоро е отчела рязък спад в производството. При консумацията Полша е  основният европейски пазар за жив шаран с потребление, превишаващо 21 хил. тона през 2013 г. Тя е следвана от Чехия и Унгария, с приблизително 12 хил. тона всяка, и Германия с 8 хил. тона. Шаранът в Европа традиционно се купува жив. Пазарът на замразени и преработени продукти е почти несъществуващ. Производствените разходи варират от 1,12 до 1,44 евро/кг главно в зависимост от количеството на използвания фураж.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"