Избрани Новини

Продължава юбилейната изложба на Славчо Багашки

Той е отдаден на философско съзерцание в природата, което отразява в своите картини

Славчо Багашки - един от дойените в гилдията на благоевградските художници, откри своя изложба в Градската художествена галерия на Благоевград, предаде БНТ. Той е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство и участва в почти всички общи изложби на художниците от Югозападна България. Освен художник и преподавател, Славчо Багашки отглежда и пчели. Изложбата, която представя в галерията е по повод неговата 80-та годишнина.

Славчо Багашки рисува предимно пейзажи, а неговите приятели казват, че той е по-скоро отдаден на едно философско съзерцание в природата, което отразява в своите картини. Изложбата на автора съдържа 90 от неговите най-добри картини, рисувани през годините.

Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия – Благоевград: ”Отличава ги една честност и реалистичен подход към действителността. Много настроение в зимни пейзажи, пролетни и есенни, всички годишни времена. Това се места, свързани с и около Благоевград”.

Още в деня на откриването на изложбата, Градската художествена галерия се изпълни с посетители, които бяха впечатлени от картините на автора, а той описа своя художествен труд така: “Не робувам на някакви особено сложни стилове, за които често пъти се говори и спори. Както виждате, аз съм земен художник. При мен има свобода на мисленето, свобода на четката."

Изложбата на художника, която засега е и негова последна, ще остане в Градската галерия до 20 октомври, а част от картините му ще бъдат закупени, за да останат във фонда ѝ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов