Откриват Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

Церемонията е от 10 часа пред къща "Свети Лука“ в квартал "Вароша“

Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще бъде официално открит днес, 3 октомври. Церемонията ще се състои  от 10.00 часа, в понеделник,  пред къща „Св.Лука“ в кв. „Вароша“. При откриването ще има и Ден на отворените врати, като всички клубове ще представят дейността си. Целта е децата и техните родители да могат да се запознаят с различните възможности, които предлага шентърът. „Няма никакви промени в центъра освен в наименованието, което е променено на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и целите му ще се дублират с целите на Младежки дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата“, коментира зам.кметът по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова. Тя обясни, че промяната се налага с приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Заместник-кметът Христина Шопова категорично заяви, че  всички преподаватели от Център по изкуствата, ОДК и Младежки дом са назначени в новата структура със Заповед на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от понеделник започват работа. „Ще има всякакви дейности, каквито е имало досега, просто всичко се обединява и ще има един директор, който ще отговаря за дейността на центъра с помощници. Материално-техническата база,която ще използва центърът, остава същата, т.е администрацията ще бъде изнесена в Младежки дом, смятаме, че е редно там да се помещават“, допълни зам.кметът Христина Шопова.

Творческа дейност ще се развива и в една от най- красивите къщи в стария квартал „Вароша“- Мощанската къща. Амбицията на общинското ръководство е поетапно да се направи ремонт на къщите, които не са обновявани повече от 30 години.

Сред нововъведенията, които предстоят да се направят в центъра, са откриването на „Клуб по готварство“, който ще се провежда в МУЦ, като идеята на Община Благоевград е да се канят известни готвачи, които да обучават децата и уроци по френски  език. Един от важните моменти в обединението на двата центъра е минималната такса, която има за цел да представи реалния анализ колко деца  посещават тези центрове. „Категорично искам да уточня още един важен момент, че ансамбъл „Пиринче“ и ансамбъл „Пиринска китка“  не се обединяват. Благоевград ще продължава да има своите два прекрасни детски ансамбъла и никой няма да ги обединява“, каза Шопова във връзка с появили се спекулации и допълни „В центъра на този Център е детето.“

В центъра ще има равен достъп за всички деца, като таксите ще са между 3 и 7 лв. , както обяви д-р Атанас Камбитов, а до края на годината клубовете ще са безплатни за децата на Благоевград. Деца, които имат епикриза или родители, които са под социалния доход, няма да плащат такси. Заложено е в центъра да има специален падагог, който да работи с деца със специални потребности. Сред хубавите новини за благоевградчани бе и възстановяването на  къща „Кукли“, където актьорите от Кукления театър ще показват как се изработват кукли и как се работи с тях.

 

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"